I Sverige möter poliser, volontärtolkar och många privatpersoner med kaffe, frukt och ett vänligt ord. På Stockholms, Malmös och Göteborgs centralstationer finns representanter från Röda korset, frivilligorganisationer och biståndsorganisationen Islamic Relief för att ta emot flyktingar som anländer. De får mat, dryck, och hjälp med att söka asyl genom transport till Migrationsverkets mottagning med extrainsatta bussar.
Kyrkorna i Malmö tar emot flyktingar på Malmö central, dit många flyktingar kommer först. De flesta gör det under Frälsningsarméns banér.
— I dagsläget har vi team på Malmö centralstation som består av 12—15 volontärer. Många av dem är tolkar som översätter från arabiska, persiska och andra språk, andra är volontärer från vår församling och andra kyrkor som vill hjälpa till, berättar Bertil Divert, flyktingsamordnare för Frälsningsarmén i Malmö.
De flesta volontärerna är från Frälsningsarméns egna led, men alla som deltar står ute på stationen iklädda västar som pryds av Frälsningsarméns röda logga, oavsett vilken församling de vanligtvis tillhör.
— Det är bra att vi som kyrkor uppträder under något gemensamt, och Frälsningsarmén är en så välkänd organisation just för sådana här arbeten och har goda kontakter med myndigheter, säger major Bertil Divert.
— Vi har dessutom fått höra av många flyktingar att de har sett Frälsningsarméns arbetare i andra länder och att de är så glada över att bli välkomnande just av oss eftersom de blivit så positivt bemötta av Frälsningsarmén i till exempel Grekland eller Ungern.
Han kommer precis från ett möte där de under några timmar på förmiddagen har diskuterat hur de ska lägga upp planeringen av arbetet framöver. Förhoppningen är att skicka ut en förfrågan om ännu fler volontärer och minska belastningen varje kväll för dem som redan engagerar sig.
— Vi ser det här som ett långsiktigt behov och då behöver vi vara ännu fler.
Längre fram i höst kan det finnas planer på att även starta ett akutboende, Frälsningsarmén har en församlingsgård utanför Malmö man skulle kunna använda.
— Men det är ingenting som är aktuellt i dagsläget.
— Vår uppgift är att hjälpa flyktingarna tillrätta på stationen, hjälpa dem med kontakt med Migrationsverket och så. Hittills har Migrationsverket kunnat ordna boende åt dem som kommer
På andra sidan Sverige, i Luleå, välkomnar Missionskyrkan flyktingar på väg mot Finland. Varje dag hjälper församlingens volontärer till med att bussa flyktingarna vidare.
— Varje dag kommer folk med nattåg från Stockholm eller andra orter som ska vidare till Finland med buss. Uppemot 150 personer kan komma under ett dygn, säger André Bertilsson, pastor i Luleå missionskyrka.
Förutom volontärerna, hjälper kyrkan, som ligger ungefär 200 meter från busstationen, till med lokaler för flyktingmottagandet. Något som blev avgörande för att föreningen ”Ett Luleå för alla”, en asylförening för de flyktingar som kommer, kontaktade kyrkan för hjälp.
— Två veckor framöver lånar vi ut våra lokaler till den här föreningen och det är även en del personer i församlingen som hjälper till mycket med det här arbetet, säger André Bertilsson.
I första hand används lokalerna till att göra smörgåsar och packa ihop sanitetslådor. Några längre vistelser blir det nämligen inte tal om för flyktingarna som kommer till Luleå. De stannar bara högst några timmar innan de åker vidare med buss mot Finland, berättar André Bertilsson.
— Det är inget märkvärdigt som vi gör men ändå ett sätt att bidra som församling. Vi hjälper till med bussbiljetter, många behöver tolkhjälp och det blir även behov av sjukvård av olika slag, säger han.
Jakob Romeborn
Annika Ahlefelt
LÄGG TILL NY KOMMENTAR