back to top
fredag, mars 21, 2025

EU-parlamentet kräver sanktioner mot Rwanda

EU-parlamentet fördömer den illegala ockupationen av Goma och kräver kraftfulla sanktioner mot Rwanda. Genom resolutionen som antogs av bred majoritet sätter de folkvalda press på kommissionen och medlemsländerna.

Dela

EU-parlamentet fördömer i kraftfulla ordalag den illegala ockupationen av Goma i östra Kongo-Kinshasa och Rwandas inblandning i den väpnade konflikten. Det framgår i den resolution som antogs av en bred majoritet i Strasbourg på torsdagen, med 443 röster för, 4 emot och 48 nedlagda.

Resolutionen tar också upp den humanitära situationen i östra Kongo och kräver vapenvila och tillträde för humanitära insatser. Parlamentarikerna vill att EU trappar upp sitt bistånd, inte minst i ljuset av att Trumpadministrationen dragit in USAID.

Lågt på dagsordningen

Situationen i Kongo är inte högst upp på dagordningen i EU, som för närvarande präglas av Rysslands aggressionskrig mot Ukraina och Trumps tullkrig mot hela världen. Men parlamentets delegation för Afrika har hållit flera extrainkallade möten de senaste veckorna med anledning av den eskalerade konflikten i östra Kongo-Kinshasa, bland annat i samband med att landets utrikesminister besökte Bryssel. 

Hilde Vautmans (Belgien, liberal), är ordförande för parlamentets Afrika-delegation och har varit starkt pådrivande för att få till resolutionen som lades fram gemensamt av sex partigrupper från höger till vänster. 

– Jag måste säga att vi har haft väldigt bra förhandlingar där alla grupper arbetat väldigt bra tillsammans, så jag är väldigt stolt över den här starka resolutionen som fördömer Rwanda, säger Hilde Vautmans till Sändaren.

I resolutionen riktar EU-parlamentet även kritik mot EU-kommissionen och medlemsstaterna för att de inte vidtagit åtgärder mot Rwanda. Tvärtom ingick EU så sent som för ett år sedan närmare ekonomiskt samarbete med Rwanda om ”hållbara värdekedjor för råvaror”. Avtalet är en del av EU:s handelsbistånd och är värt 900 miljoner euro i bidrag till bland annat infrastruktur för råvaruutvinning.

– I stället för att belöna Kagame med hundratals miljoner euro, måste vi anta sanktioner som träffar där det gör ont: Omedelbart pausa avtalet med Rwanda om råvaror, utvidga sanktionerna mot de högsta ansvariga i Rwanda och M23, stoppa allt europeiskt bistånd till Kigali, sa Hilde Vautmans i plenisalen i Strasbourg i veckan.

”Viktig signal till Rwanda”

Svenska ledamoten har Abir Al-Sahlani (C) har varit med och förhandlat resolutionen.

– Det är en stark och ganska omfattande resolution som reflekterar hur politiker i huset känner och det är en väldigt viktig signal till Rwanda å den ena sidan och kongoleserna å den andra sidan, säger hon. 

EU-parlamentet har inte mandat att fatta beslut i utrikespolitiska frågor, så frågan är vad en resolution är värd.

– När vi är så här enade i huset så brukar det ge ganska bra praktiska utfall i utrikespolitiken. Vi kräver bland annat att kommissionen river upp det avtal som vi har med Rwanda om metaller, säger Abir Al-Sahlani.

Utvidgade sanktioner är däremot en större process, som kräver att rådet, det vill säga medlemsstaterna, är överens. Nästa utrikesråd (möte för EU:s utrikesministrar) är den 24 februari i Bryssel. 

Abir Al-Sahlani
Rakel Lennartsson
Rakel Lennartsson
Rakel Lennartsson är frilansjournalist, för närvarande bosatt i Bryssel.

Annons

Vårmötet i Göteborg 4-5 april 2025 - Bilda

Läs mer

Ett gemensamt arbete för ett bättre samhälle

Slipmaskinerna väsnas och dammet yr. Inne i arbetsboden är det trångt och varmt, och alla jobbar koncentrerat med de träbänkar som ligger uppallade i...

Vinner Alm juridiskt men betalar med sitt anseende?

De senaste månaderna har den arbetsrättsliga tvisten mellan Daniel Alm och Västerås Pingst pågått, och den senaste veckorna har temperaturen höjts betydligt. Grundläggande handlar...

Jag fastar inte, men fastan lämnar mig inte ifred 

Min svärmor ringer från Jordanien. Hon står, föreställer jag mig när jag hör samtalet en bit ifrån, i sitt kök i den lilla staden...

Det är okej att stänga av nyheterna

Har du varit med när en pastor säger något i predikan som upprör delar av den gudstjänstfirande församlingen? För en tid sedan gästade en...