När tonerna från den kraftfulla gospelmusiken fyller Kungshamns kyrka till bristningsgränsen är det svårt att sitta oberörd. Det handlar inte bara om själva musiken, utan också om texten och innebörden; trots livets utmaningar och svårigheter finns det ett hopp. Det var den gnistan som en gång tände gospelmusikens låga hos afroamerikanska slavar, och den lågan brinner än. Till och med här på svenska västkusten, långt bort från slitet på de amerikanska bomullsfälten.
Tommy Olsson är en av körsångarna. Han älskar musik som känns i hjärtat, har en bra melodi och fina harmonier.
– Det är det viktigaste för mig, och det är väl därför jag gillar gospel så mycket. När vi sjunger ”Praise be to God” blir jag alldeles upplyft och mår så gott. Jag får rysningar.
En fördel som Tommy framhåller med gospel är att körstämmorna ofta är enkla. Det gör att alla kan hänga på. Gemenskapen och det sociala är också väldigt viktigt, och han ler stort när han berättar hur roligt han har haft tillsammans med de andra i sin stämma.
– Ja, för mig har det ingen betydelse i vilken ålder de andra är – vi blev som ett direkt. Och det är mer än musik. Man mår bra – det gör gott i själen. Man känner sig härlig inombords. Det är till och med bevisat att det påverkar. Känslan när jag ska åka hem ikväll är att jag inte behöver bilen – jag kan flyga hem, säger Tommy.

Gemenskap, energi och glädje
Det är körövning och hela koret är fullt av sångglada människor i blandade åldrar. Att dela musiken, gemenskapen och den varma känslan av att sjunga tillsammans lockar. Jan Klemetz, pianist och initiativtagare till projektet tillsammans med Carina Hansson som leder kören, berättar:
– Vi märker att det är väldigt efterlängtat att få sjunga. Det kom mer än 100 personer till första körövningen – dubbelt så många som vi hade vågat hoppas på. Det var överväldigade. En del kände vi igen och andra var nya bekantskaper. Vi har ingen provsjungning eller så, utan har så låga trösklar som möjligt.
Det här är musik som tar plats, svänger och tillåter musikaliskt skav. I gospel behöver det inte vara så polerat, utan det viktigaste är energin och glädjen. Unga, gamla, sångarproffs och nybörjare – här är alla välkomna. Somliga brukar gå i kyrkan, men långt ifrån alla.
– Det är en väldig blandning. Jag har tidigare fått ett jättefint brev efter en körövning. Någon som skrev anonymt: ”Tack för att ni har sänkt trösklarna till kyrkan. Jag brukar aldrig gå i kyrkan, men det var skönt att få komma hit.” Det är nog det finaste omdömet vi har fått, säger Jan.

För alla i byn
Inför övningarna har Jan sammanfattat och översatt sångtexterna till svenska. Budskapet blir väldigt tydligt när man ser det på papper. Han inleder övningen med att säga att alla i gruppen förmodligen har väldigt olika relationer till vad som sjungs.
– Och så får det vara. Ibland är jag väldigt tacksam och glad för det vi sjunger om, men jag får också komma till kyrkan när det är svårt att tro. Vi är alla välkomna när vi vill, oavsett vad vi känner. Jag tycker att det måste få vara så. Jag ser också kören som ett ljus i en mörk tid. Vi översköljs dagligen av tragedier, skjutningar, sprängningar och galna ledare i stormakter. Mitt i allt detta får vi sjunga och vara glada tillsammans, och på något sätt ingjuta hopp om att det går att skapa något bra.
Körsångaren Ing-Marie Christensson understryker att gospel betyder goda nyheter och bidrar med hopp:
– Gospel är laddat med glädje, och är inte bara till för den grupp som brukar gå i kyrkan, utan för oss alla i byn. Det här är det roligaste man kan göra.
Goda hälsoeffekter
Det är välgörande krafter som sätts i rörelse när man sjunger, det vittnar även forskningen om. Må-bra-hormonet oxytocin ökar och stresshormonet kortisol minskar. Jan lyfter fram tillgänglighet och gemenskap:
– Idag är det generellt mycket fokus på jaget och det individuella, och där kommer kören in som en kontrast. Man gör någonting positivt tillsammans, och ensamma kommer ifrån isolering. Det är viktigt att få vara med i ett sammanhang.

Foto: Katarina Schläger
Gudstjänst med gung
Det har blivit dags för gospelgudstjänst och kyrkan är helt fullsatt, inklusive framme i koret där kören står. Det är både mäktigt och stämningsfullt, och man gungar med i bänkarna. Jan Klemetz är väldigt glad:
– Det är ju helt fantastiskt, och det var många nya ansikten i bänkarna. Det är verkligen jätteroligt att folk hittar hit.
Sista ackordet av ”When love takes over” klingar ut och applåderna tar över. Nu flyger vi hemåt på lätta vingar och med värme i hjärtat.
Läs även: Därför sjunger vi gospel
Körprojektet i Sotenäs pastorat
Under fyra måndagskvällar har gospelkören, som har varit öppen för alla, övat tillsammans. Inbjudan har gått ut i samarbete med Hållbarhetsrådet, Sotenäs kommun. Körprojektet avslutades med en musikgudstjänst i Kungshamns kyrka.
Vad är gospel?
Gospeltraditionen utvecklades på 1800-talet i USA, under det hårda arbete som afroamerikanska slavar utförde på bomullsfälten. Musiken gav dem kraft att uthärda förtryck, att skapa en vi-anda och behålla hoppet. En försångare ledde sången och de andra svarade, och de taktfasta sångerna satte tempot i arbetet. Slavarna tog med sig musiken till sina möten och till kyrkan, där den har haft stor betydelse. Gospel betyder ”glatt budskap”, och musikgenren är besläktad med jazz, blues, soul, rap och rock.
Källa: Dick Harrison samt Swechoir
Forskning visar positiva hälsoeffekter av körsång
Ökade halter av hormonet oxytocin ger harmoni, lugn och ro
Immunförsvaret blir starkare
Den mentala hälsan påverkas och ger styrka, glädje och energi
Blodtrycket sjunker
Källa: Riksförbundet HjärtLung