Ser vi nu slutet för tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina? Det frågade sig världen, och från olika håll kommer ett uppgivet konstaterande att det mesta talar för att tvåstatslösningen är död. Och något trovärdigt alternativ finns inte heller.
Ingen har lyckats få parterna att återvända till förhandlingsbordet. President Donald Trump visar i handling att USA övergett tvåstatslösningen genom att dels erkänna Jerusalem som Israels (men inte Palestinas) huvudstad, dels flytta USA ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Varken Israel eller Hamas verkar ha något intresse av denna fredslösning. Den politiska utvecklingen i Mellanöstern de senaste åren har gett en förändrad maktbalansen i regionen som bådar illa för kompromisser och fred. Och i staten Israel finns en allmän likgiltighet inför konflikten med palestinierna.
Vi vet i princip hur fredslösningen ska se ut: Två självständiga stater avskilda utifrån 1967 års gränser, Jerusalem på något sätt huvudstad i bägge staterna, en på något sätt rättvis lösning på flyktingfrågan.
Mitt i dödläget för denna lösning finns det ett intressant fredsinitiativ som behöver bli känt. Ett par dagar före invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem och massakern i Gaza möttes 150 personer i Tel Aviv för en ”palestinsk-israelisk dialog”. Deltagarna tillhör de så kallade Geneve-initiativet som togs i december 2003, mitt under det våldsamma och brutalt nedslagna upproret (”andra intifadan”). Initiativet bygger på ett samarbete mellan israeliska och palestinska organisationer. Syftet då som nu är att skapa ett momentum och en rörelse med sikte på en fredsprocess med tvåstatslösningen som det rimligast bästa.
Förgrundsgestalter i mötet i Tel Aviv den 10 maj var Elias Zananiri, vice ordförande i den palestinska kommittén för samverkan med det israeliska samhället, Tamar Zandberg, ledamot i Knesset och vänsterpartiledare, och Yossi Beilin, israelisk politiker och en av arkitekterna bakom Osloavtalet.
Att Geneve-initiativet fortfarande lever, nu under mycket svårare omständigheter, utgör en liten strimma av ljus i en osäker värld. Det finns trots allt röster för dialog och kompromisser. Geneve-initiativet som möttes i Tel Aviv vill också arbeta med att förbereda politiker och allmänhet på de kompromisser som krävs för att lösa konflikten.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR