Nytt år. Nya möjligheter.
Det är alltid något speciellt med ett nytt år. En nystart. På alla plan; personligt, nationellt och internationellt.
I samband med det där lilla tidshacket, när klockan slår tolv, brukar ju också nyårslöftena avläggas. Äta mindre, eller sundare. Sluta röka, bli snällare, eller mer klimatsmart. Det är tanken som räknas, sägs det och gott är väl det. Det överväldigande antalet nyårslöften hålls som bekant aldrig.
Det goda du vill och det onda du gör, typ. Och det där med att vi alla, utifrån våra goda hjärtan, skulle lägga om livsstil för planetens skull är nog tyvärr bara en önskedröm.
För det är vi alla, var och en, alltför själviska.
Visst, det går ju bra att sopsortera, skaffa en hyfsat miljövänlig bil eller åka kollektivt. Men hur många avstår från semesterresan, vägrar att flyga och slutar att byta ut till senaste modellen av det mesta. Visst, det mesta av teknikprylar går sönder, är byggda för att gå sönder efter en viss tid. Men varför accepterar vi det?
En glödlampa som hänger på brandstationen i den kaliforniska staden Livermore sägs ha lyst nästan oavbrutet i 112 år.
Enligt teknikforskare skulle alla glödlampor lätt kunna bli hundra år, istället för att hålla i 1000 timmar. Mobiler och datorer skulle enkelt kunna byta batterier och lagas istället för att bytas ut vart tredje år.
Elbilar, som med lite press kunnat se dagens ljus redan på 70-talet, kommer nog vad det lider. Eldrivna passagerarplan är, enligt Boeing, bara ett par decennier bort och ett helt solcellsdrivet flygplan flög nyligen jorden runt.
För det finns klimatsmarta lösningar. Tekniklösningar är vägen framåt, betydligt mer realistiska än totala livsstilsförändringar.
Höjer vi dessutom det nuvarande priset för flygresor, så de står i någon slags proportion till avståndet, kommer vi än längre. Skulle flygresepriserna utvecklats som övriga priser i världen skulle en flygresa till Australien ha kostat minst 60 000 svenska kronor idag.
Kanske kommer vi inte så långt som till andra sidan jorden, men ett väl utbyggt tågnät tar oss i alla fall en bra bit på väg. Det är dessutom bekvämare- och roligare.
Tufft, roligt och smart. Så ska miljöarbetet bedrivas. Sedan klimatavtalet som antogs i Paris i slutet på 2015 nu ratifierats på hemmaplan i de allra flesta länder, är det dags att hugga i.
Låt oss alla, i kyrkor och församlingar, också dra vårt strå till stacken. Kyrkor runt om i världen är redan djupt engagerade i miljöarbetet. Men de måste stöttas. Och vi kan lära, och vidarebefordra budskapet, från kyrkor i Afrikas torkhärjade områden, eller kyrkor på öar som hotar försvinna under stigande vattenmassor.
Och här hemma kan vi också föregå med gott exempel, genom att till exempel miljöcertifiera alla församlingar.
Omvändelse under galgen, heter det väl.
Vi får hoppas det fungerar den här gången så att vi redan i slutet av år 2017 ärligt kan säga att vi alla börjat göra skillnad.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR