Ockupationen av fyra miljoner palestinier har nu i juni pågått i femtio år, trots att 47 procent av befolkningen i Israel stöder en tvåstatslösning.
Alla fredsförhandlingar har avstannat, och Trumps korta besök nyligen verkar inte ha gett några nya förhoppningar om att de återupptas. För honom står USA:s ekonomiska vinstintressen i förgrunden (America first), inte rättvisa och fred. Om detta också gäller för presidentens strategi för Israel-Palestina konflikten, skulle kanske ekonomiska insatser kunna driva fram förhandlingar. Men några sådana tecken har inte synts till.
I år är det även hundra år sedan den brittiska regeringen genom Balfourdeklarationen lovade att ett ”judiskt nationalhem” skulle byggas i Palestina. Formuleringen anknöt till tanken om en ”judestat” som för etthundra tjugo år sedan började utmejslas vid den första sionistkongressen i Basel. Förverkligandet av den drömmen uppfattades efter andra världskriget som Försynens svar på Förintelsen och annan antisemitism genom historien.
Den judiske författaren Göran Rosenberg anknyter i Expressen (3 juni) till de femtio åren av ockupation och deklarerar: ”Israel var inte tänkt att bli så här”. Enligt Rosenberg är det faktum att Israel blivit en ”etnisk ockupationsmakt” ett avsteg från vad Israels tillskapare drömde om för hundratjugo år sedan.
Även det senaste numret av Svenska Jerusalemsföreningens tidskrift (2/2017) ägnas föredömligt åt reflektioner kring staten Israels tillkomst, bosättarpolitik och ockupationen av östra Jerusalem och Västbanken. Här ställs frimodigt frågor om fredsarbetare arbetat förgäves? Var finns motkrafterna? Vems stad är Jerusalem?
Egentligen borde Equmeniakyrkan göra ett särtryck av den – eller något motsvarande – och sända till sina medlemmar med tanke på det beslut som togs i senaste kyrkokonferensen om att be och arbeta för fred och rättvisa i det heliga landet med en uttrycklig hänvisning till internationell rätt. Därmed satte kyrkan ner foten på en avgörande punkt för konfliktens lösning.
Förra veckan meddelande Israels försvarsminister Lieberman att man ska bygga ytterligare 8345 bosättningar på Västbanken. Det är en upptrappning av konflikten i strid med internationell rätt. Måste då inte Equmeniakyrkan skärpa tonen och reagera på en sådan destabiliserande politik?
Sune Fahlgren
LÄGG TILL NY KOMMENTAR