De är vana att delta i hundratals gudstjänster och samlingar varje år. Under pandemin har det varit annorlunda. Några mötesserier har det knappast varit tal om för Equmeniakyrkans evangelister. Inte förrän nu.
Det går inte att ta miste på glädjen över att träffa varandra och att få göra det som är deras kall: predika.
Evangelisterna i Equmeniakyrkan träffades för ett par veckor sedan i Hönö missionskyrka för att spela in digitala gudstjänster som ska finnas tillgängliga i samband med kyrkans nationella bön- och offerdag.
Equmeniakyrkan har kallat sina evangelister att hålla den här mötesserien både som en uppmuntran för församlingarna och som en inspiration för evangelisterna, förklarar Pär Alfredsson, ansvarig för Equmeniakyrkans nationella arbete.
Från den 21–24 april kommer de digitala mötena att sändas i Equmeniakyrkans sociala kanaler under rubriken ”Där två eller tre är samlade”. Söndagen den 25 april är själva insamlingsdagen för nationell mission, men mötesserien pågår alltså från onsdag till lördag.
Sändaren är med när den tredje gudstjänsten i serien spelas in. Då har evangelisterna redan funnits på plats sedan föregående dag.
I missionskyrkan har församlingens erfarna tekniker riggat upp för inspelningarna.
Pär Alfredsson är noga med att Folkhälsomyndigheternas rekommendationer efterlevs: Hur många är vi här nu? Håll avstånden! regisserar han.
Glädjen att få möta kollegerna på hemmaplan är stor.
– Det är fantastiskt att få träffas på det här sättet. Jag tror att vi alla tycker att det här är årets roligaste dagar. När man träffar sina kolleger så känner man att ”hjälp vad vi har saknat detta”!
Under pandemin har evangelisterna fått fokusera på det som varit möjligt att genomföra. För Liselotte J Andersson har det inneburit att ge större utrymme för enskilda samtal, för Britta Hermansson att hon kunnat fortsätta med podden ”Brittas vardagsrum”.
– En del bokar digitala predikningar och bibelstudier, men inte alls i den utsträckningen vi är vana vid. Även om vi har fått ställa in mycket så vill vi ändå ge människor förkunnelse, säger Britta Hermansson.
Evangelisterna saknar samspelet med dem de talar till. Responsen med lyssnarna brukar bli avgörande för vilket spår en predikan kan ta.
Att tala inför en kamera tycker de blir lite stumt.
– Man får ha lite helig fantasi och försöka se kända ansikten framför sig i stället för en kameralins, säger Marcus Olson.
Under inspelningarna på Hönö deltar alla de fyra talarna i mötesserien i varje möte, och Michael Jeff Johnsson och Jeanette Alfredsson står för sång och musik.
När Sändaren är på plats är det Marcus Olson som har fått i uppgift att hålla kollekttalet. Han tycker att insamlingsmålet 250 000 kronor under fyra kvällar är lågt ställt.
– Det handlar om att du och jag är med i hela det arbete som kyrkan står för. Något som är mycket större än vad vi kan göra på egen hand. Om du ger blir du delaktig i allt från församlingsgrundande arbete till migrations- och klimatarbete, säger han.
Det finns en ton i hela gudstjänsten som är lätt att känna igen för den som har lyssnat till evangelisterna tidigare. Pär Alfredssons predikan ställer frågor om vad som händer med oss när vi möter sådant i livet som vi inte vill och inte räknat med ska hända. Han berättar om personliga erfarenheter av att bli besviken och känna tvivel, men också om att livet kan ta en ny vändning.
En sådan resa kommer till kärnpunkten att Gud möter oss med en öppen famn. Kanske det viktigaste inte är vad som händer oss, utan vad som händer med oss – inte om hur du lyckas i ditt liv, utan vem du går till när livet inte blir som vi tänkt.
I gudstjänsten intervjuades Ulla Dahlbäck som berättade om hon under det senaste året både mist sin man och själv blev allvarligt sjuk,
– Mitt i det svåra har jag känt mig buren av Gud och av vänner. Framför allt har Psaltarens psalmer varit viktiga och gett mig tröst och ord för det jag känt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR