Under Equmeniakyrkans kyrkokonferens valde presidiet att ta bort ett skrivet inlägg i debatten.
Göran Kurlberg, ombud för Hönö missionskyrka, var kritisk till hur hbtq-frågan hanterades. Nu ifrågasätter han öppenheten i Equmeniakyrkan.
Se det borttagna inlägget i texten. Vem tycker du har rätt, Göran eller presidiet?
Årets kyrkokonferens genomfördes digitalt och debattinlägg i olika frågor framfördes i skrift och inte från talarstolen. Det har i efterhand kommit till Sändarens kännedom att ett inlägg ströks från den heta debatten kring hur hbtq-personer ska inkluderas i församlingarna.
Bakom inlägget stod Göran Kurlberg, som var ombud för Hönö missionskyrka. Han är i dag mycket kritisk till att hans inlägg togs bort.
– Vi säger att vi lever i en organisation som är demokratisk och så händer det här. Jag tycker det är väldigt beklämmande. Så här kan vi inte ha det i vår rörelse, säger han till Sändaren.
Eftersom inlägget är raderat minns han det inte ordagrant, men han har gjort en rekonstruktion. Han skrev att han är emot att tvinga pastorer att viga samkönade par, men att homosexuella ska inkluderas i församlingarna och erbjudas en trygg och kärleksfull gemenskap. Han vänder sig dock mot att det i motionens rubrik talas om hbtq-personer som synonymt med samkönade par. Han tycker att transsexualism, som ingår i hbtq-begreppet, behöver problematiseras: ”Medicinskt är det en neuros, som behöver behandlas med psykologiska och psykoterapeutiska principer.”
– Det har ju skett en enorm incidentökning av transsexualism. I dag är det ofta unga tjejer som utsätts för en könskorrigerande behandling som efter ett tag är irreversibel. Och detta går vi på i församlingarna, säger han.
Likaså är han kritisk till queerbegreppet som han menar är en politisk ideologi som vill bekämpa heteronormativitet och den heterosexuella familjen: ”vilket är emot bibelns och traditionens principer om familjen.”
– För mig liknar detta 1970-talet då jag var med i kristna studentrörelsen. Då var marxismen allenarådande, i dag är det Feministiskt initiativs doktriner som får enormt inflytande.
Men förstod du inte att ditt inlägg kunde uppfattas som kränkande, speciellt formuleringen om neuros?
– Det kunde jag säkert ha gjort. Men jag kanske också var lite agiterad och ville skapa debatt. Jag hade förväntat mig att man skulle argumentera mot mig, men inlägget blev bara struket. Jag hade gärna sett fram emot en debatt, jag kan ju ha fel, säger han.
Presidiets ordförande Sofia Eklund säger till Sändaren att det enbart var detta inlägg som ströks av presidiet.
– Vi fick kommentarer från andra deltagare i mötet om att inlägget inte upplevdes som passande. Min bedömning var också att det inte tillförde diskussionen något och att det kunde upplevas som stötande, säger hon.
Kan det inte få förekomma inlägg som kan upplevas som stötande?
– Det är en svår gränsdragning. Självklart måste det finnas utrymme för obekväma åsikter, men jag tycker det finns en skillnad mellan det som för samtalet vidare och det som inte gör det, säger hon.
Vad hade hänt om kyrkokonferensen genomförts som vanligt och han sagt detta i talarstolen?
– Det är ett hypotetiskt resonemang som inte går att besvara. Som mötesordföranden kan man avbryta, men det som sagts har sagts. En reflektion är dock att det som står i skrift upplevs som hårdare än om något framförs ansikte mot ansikte, säger hon.
Hon säger att det inte finns några nedtecknade riktlinjer för vilka ramar som inlägg under kyrkokonferensen ska hålla sig inom.
– Det har inte funnits behov av skrivna principer.
Här är inlägget? Vem har rätt, Göran eller presidiet?
Foto: Privat skärmdump
LÄGG TILL NY KOMMENTAR