Den senaste tidens kyla har gjort att kyrkor i Stockholm öppnat upp för EU-migranter som är i akut behov av en varm plats att tillbringa natten på.
– Våra lokaler står tomma på nätterna, det är givet att vi vill hjälpa till med det vi kan, säger Eva Larsen, pastor i Norrmalmskyrkan.
Under några nätter förra veckan stod termometern på uppemot 10-15 minusgrader i Stockholmsområdet. I och med det drog projektet Extra kalla nätter i gång. Flera kyrkor öppnade sina lokaler för att erbjuda akuta övernattningsmöjligheter för EU-migranter som behöver en plats att vistas på för att komma undan den värsta kylan.
– Vissa tillbringar nätterna i bilar, tält, under broar. De lever dag för dag och är vana vid att bli evakuerade av polis och myndigheter. Vi erbjuder dem en sovplats när det är extra kallt ute, så att de överlever natten, det är en akutlösning, säger Isa Anton som är ansvarig projektledare på Ny gemenskap.
Projektet Extra kalla nätter organiseras och drivs av den ideella organisationen Ny gemenskap, på uppdrag av Stockholms stad och i samarbete med församlingar inom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Projektet började för några år sedan med syfte att ge just EU-migranter och tredjelandsmedborgare en akutlösning.
– Det är människor som helt saknar socialt skyddsnät här i Sverige, säger Isa Anton.
De deltagande kyrkorna hjälper till med att låna ut sina lokaler, i ett rullande schema, under nätter då det är minus sju grader eller kallare ute. En av kyrkorna är Norrmalmskyrkan på norrmalm i Stockholm. De har varit en del av projektet i några år nu. Två nätter i veckan under kyliga perioder välkomnas de behövande in i församlingshemmet. Där finns det plats att vistas i en uppvärmd lokal, det bjuds på kaffe och te och ibland även på varm mat.
Eva Larsen som är pastor och föreståndare berättar att engagemanget i församlingen funnits länge.
– De senaste åren har det blivit så påtagligt att behovet är stort, framför allt för EU-medborgare som inte har rättigheter här. Vi kan gå hem och lägga oss i en varm säng när det är kallt, det kan inte alla. Det känns självklart att öppna kyrkans dörrar för de som är mest nödställda, det är så vi vill vara som kyrka – det är en del av vårt uppdrag, säger Eva Larsen.
Antalet nattgäster varierar, i början av perioden är det kanske 30 personer per natt men när det är som kallast kan det vara upp till 80 personer I lokalerna, berättar Isa Anton.
– När ordet börjar sprida sig på stan kommer det många, säger Isa Anton.
Det är mellan november och mars som projektet pågår, därefter bedriver Ny gemenskap andra aktiviteter och verksamheter för att hjälpa socialt utsatta personer.
Norrmalmskyrkan, som också bedriver andra verksamheter för utsatta, planerar att fortsätta vara en del av projektet Extra kalla nätter, trots att man just nu har den rådande pandemin att ta hänsyn till.
– Det här är också på liv och död, människor behöver värme för att kunna överleva och vi får påminna oss om vad det är att vara kyrka – Bibeln genomsyras av budskapet att se till de som behöver hjälp, säger Eva Larsen.
Louise Frilund
Text och Foto
sandaren@sandaren.se
Det känns självklart att öppna kyrkans dörrar för de som är mest nödställda. Eva Larsen
Fakta: Extra kalla nätter
Akut tillhandahållande av övernattningsplats inomhus under vintermånadernas extra kalla nätter, då temperaturen är sju minusgrader eller kallare.
Enligt ett rullande schema öppnar olika församlingar sina lokaler för att erbjuda en varm plats.
Ny Gemenskap samordnar projektet på uppdrag av Stockholms stad och i samarbete med församlingar inom Svenska kyrkan och Equmenia.
Målgruppen är EU-medborgare eller tredjelandsinvandrare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR