Är det svårare att hålla ihop en relation under pandemier?
Skilsmässorna har ökat något i landet, liksom i Habo – dit intresset för nya satsningen på digital äktenskapskurs blev en omedelbar succé.
Det är sedan gammalt känt att skilsmässor ökar efter semestrar och perioder när par behövt vara nära varandra och samarbeta på sätt de inte är vana vid i vardagen.
Är det någon gång familjer tvingats vara tätt inpå varandra dagarna i ända är det väl under pandemin. En fantastisk möjlighet för många, såklart, men har vi också en skilsmässoboom att vänta när samhället öppnar i större skala?
Ida-Maria Brengesjö, pastor i Habo Missionskyrka, hyser en viss oro för det scenariot och tänkte att timingen för en äktenskapskurs inte var så dum.
– Precis. När vi stämde av i församlingen vad man ville att vi skulle satsa på för aktivititer var äktenskapskurs något som kom högt. Vi har många barnfamiljer och par som känner att man kanske inte haft tid att jobba med de bitarna på länge. Det i kombination med att jag fick nys om att Alpha Sverige filmat sitt äktenskapskursmaterial gjorde att vi startade i våras.
Men att responsen skulle bli så stor som den blev var hon inte beredd på.
Målbilden var runt sju par från församlingen. Men när de väl öppnade för anmälningar hade 31 par snabbt bokat sig för sju måndagar. Ungefär hälften från församlingen och hälften utifrån.
En kurs till fick öppna på grund av att flera hörde av sig med synpunkter om att veckodagen inte passade så totalt har 46 par tagit del av satsningen under våren.
– Det har varit en fantastisk respons hos par som både varit gifta länge och kortare. Vi har till och med något par som varit med som en förberedelse inför att de ska gifta sig, förklarar hon.
Upplägget är att alla deltagare kopplat upp sig på distans hemma, hälsats välkomna av Ida-Maria, och sedan fått ta del av Alpha Sveriges äktenskapskurs via länk.
Därefter har samtal och diskussioner kring frågeställningar förts i paren för sig.
– Tidigare har ju den här äktenskapskursen inneburit fysiska träffar och det är ju såklart lite tråkigt att inte kunna välkomna in deltagare till kyrkan. Särskilt de som kommit utifrån och inte haft kontakt med oss sedan tidigare. Det har gjort det lite svårare att också fånga upp vissa frågor med enskilda par, som kanske skulle kunna ha varit bra. Men det har varit ett fantastiskt alternativ, konstaterar Ida-Maria Brengesjö.
Alphas klassiska koncept med mat och fika vid träffarna har därför också fått stryka på foten.
– Men vi har uppmuntrat deltagarna att fixa en liten dejtmiljö hemma och äta något gott där de sitter framför skärmarna i stället och en del har verkligen anammat det, berättar Brengesjö.
Hur har återkopplingen från deltagarna varit?
– Superbra. Några har sagt att de har fått verktyg för att hantera situationer i sitt äktenskap och några hörde av sig direkt till mig och berättade att de hade börjat prata med varandra efter sju år av parallella liv.
Ida-Maria kommer framöver att deka en tjänst som församlingsutvecklare i Region Öst med sitt pastorsskap, och hoppas att populariteten för kurserna kan inspirera både Habo Missionskyrka och andra att lyfta äktenskapsfrågor mer.
– Jag tror att vi som församlingar kan bli mycket bättre på att prata om hur kan vi stötta varandra i äktenskap och börja hitta former för att kunna prata med varandra om de svåra frågorna. Vi behöver inse att vi misslyckas även där och kan behöva hjälp.
Några hörde av sig direkt till mig och berättade att de hade börjat prata med varandra efter sju år av parallella liv.
Fakta: Skilsmässor och giftermålsstatistik
Fler par gifter sig än skiljer sig årligen.
2020 lämnades 25 619
skilsmäsoansökningar in i Sverige, jämfört med 25 407 personer 2019.
37 591 par gifte sig 2020 vilket är rekordlågt (se artikel intill) och en minskning med över 10 000 giftermål 2019.
Vanligaste åldern för en skilsmässa är mellan 35 och 49, med en tonvikt på åldern 40–50. Därefter minskar risken för skilsmässor avsevärt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR