Är han en kontroversiell antifeminist eller en sanningssägare som kommer i rättan tid med sitt budskap om ärlighet, myters betydelse och städade rum?
Sändarens chefredaktör har läst Jordan B Petersons nya bok ”Bortom ordning - 12 nya livsregler”, men undrar om författaren inte först i efterhand egentligen insett vad som fanns där bortom.
Trots att Jordan B Petersons första bok ”12 livsregler – ett motgift mot kaos” blev en internationell bästsäljare är det kanske inte som författare han gjort sig bäst.
Även om den har sina poänger, mestadels uppbyggd av bondförnuft och psykologisk samhällskritik, är min gissning att den något svårlästa boken antagligen passerat under radarn om det inte varit för att han vuxit till en gigant på globala kanaler, och då främst youtube.
Visserligen har Peterson ansetts vara rätt kontroversiell. Antagligen mest för att han ifrågasatt kulturella självklarheter som lönegap mellan könen i västvärlden, kritiserat identitetspolitik och ifrågasatt den normativa inställningen till vad det är som gör att olika personer väljer olika jobb.
Det var för övrigt den fighten han tog i sitt största ”svenska” framträdande hittills, då han gick i klinch med centerledaren Annie Lööf i ”Skavlan” – och hänvisade till studier (bland annat en från Göteborgs universitet) som menade att i länder där valfriheten till utbildning är större, väljer män och kvinnor i större utsträckning att utbilda sig till mer traditionella ”mans” och ”kvinno”-yrken.
Hans böcker innehåller dock ganska lite av det kontroversiella, och i ärlighetens namn inte hans videor heller.
I stället har han skapat en bas av främst unga män som visat sig törsta efter ordning och livsregler.
Han slänger sig mellan att försvara Guds existens, ge livsvisdomar från Pinocchio och andra myter liksom att uppmana unga män att ta första steget till ett ordnat liv genom att börja städa rummet.
I den senaste boken ”Bortom ordning” följer han mer tydligt den linje som gett framgångar på nätet. Den är klart mer givande och tankeväckande än ”12 livsregler”. Och det är mer än en gång man som bibelläsare drabbas av igenkänning.
För Jordan är bibelläsning heller inget ovant. Den som har någorlunda koll på honom vet att han står bakom de antagligen mest vältittade bibelstudierna på Youtube.
Han slänger sig ledigt med bibelord och utläggningar som om det vore det självklaraste att göra i den sekulära västvärlden. Inte konstigt att det träffade så rätt när det kristna satirkontot på Instagram, Svärden I dag, lade ut en bild på Peterson i skepnaden av en ikon med texten ”På varje manlig pastors kontor i Sverige”.
För många är det som att en sten börjat ropa. ”Hallå! Lev som om Gud fanns, för det troliga är att han gör det! Hallå! följ lagen och profeterna!”
Men allt för ofta verkar det stanna där. I görandets lagiska dike. Även om hoppet visst glimtar i hans återkommande slutsatser. Ta tag i dig själv, sluta vara ett barn och väx upp. Ta ansvar för dig själv, din familj och samhället så kommer livet att blomstra. Kanske till och med din evighet.
Att ett sådant budskap får så stort genomslag på samtidskulturen är fascinerande och i sig hoppfullt.
Men det är inte kristendomens förklaringsmodell allena. Jordan Peterson har grävt i den grop som CG Jung började gräva, den som utgår från att religiositet är ett mänskligt grundbehov.
I den värld som tappar tro ser han en hopplös värld, men där människor tar vara på det vardagligt heliga för att förstå sig själva återupptäcks hoppet, och ett för västvärlden förlorat förhållningssätt.
Så vad vill då ”Bortom ordning” djupast inspirera till?
Sanningssökande, tror jag är en rättvis slutsats. Sändarens medarbetare och tidigare ledarskribent Josefin de Gregorio (f d Holmström) skrev i SvD att hon inte behövde boken eftersom hon redan hade Bibeln. Jag vill inte jämföra dessa två men kanske kan den möjligen anses vara någon form av inkörsport till Bibeln för en del. Men den räcker inte.
Även om Peterson sätter ljus på många viktiga principer når han, liksom i sin förra bok, aldrig hela vägen fram till nåden. Att även den som förblivit ett barn kan få den vuxnes hand att börja om. All tyngd i världen läggs inte på den enskildes axlar att bära. De kan också läggas av honom.
Men kanske hittar den på många sätt jordiskt pånyttfödde (i första delen av boken läggs en stor del på att förklara hur han överlevt med minsta möjliga marginal efter att ha insjuknat svårt under 2020) fram dit med tiden.
I ett uppmärksammat youtubeinlägg närmar han sig Kristus som skiljd från de andra myterna. En som står ut bland myriaden av arketyper. Som förenar det mytologiskt fullkomliga i en historisk figur.
Jordan Peterson faller i gråt. Inte ens den starkaste av moralväktare kan värja sig mot tanken att i slutmålet av allt sanningssökande och försök att bli en bättre människa finns två utsträckta händer som säger: Kom som du är! Oberoende av hur du lyckats.
Ordning är önskvärt, men bortom ordning finns också någonting annat än bara mer ordning. Låt oss kalla det frälsning.
För många är det som att en sten börjat ropa. Hallå! Lev som om Gud fanns, för det troliga är att han gör det!
Fakta: Jordan B Peterson
Professor vid Universitet i Toronto
LÄGG TILL NY KOMMENTAR