Det händer att lyssnare hör av sig och är upprörda: programmet är inte tillräckligt kristet! Här är dock Katarina Josephsson, producent och programledare för Andliga sånger, bestämd:
– Jag har en journalistisk uppgift, jag är inte förkunnare.
Men prästdottern från Södertälje, uppvuxen i kyrkan som hon är, kan medge att en liten gnista av evangelist kanske ändå finns där trots allt.
I sommar för fem år sedan skedde en stor förändring för Andliga sånger. Programmet bytte radiokanal, från P1 till P2 och blev samtidigt 20 minuter längre. Nu är det nästan en timme långt. Det blev mycket bra tycker hon:
– P2 ”is my people”. De brinner för musik, jag hamnade rätt.
Alla lyssnare var inte lika övertygade. Oroliga hörde av sig och sa att de inte längre kunde lyssna om de var tvungna att byta kanal. Medan tv-tittarare zappar är många radiolyssnare – framför allt äldre – trogna en kanal som står på ofta, för att inte säga alltid.
I och med den längre programtiden införde också Katarina Josephsson en fördjupning i varje program. En psalm, en tonsättare, en sångare som ägnas särskild tid.
– Det vann programmet på, det blev mer substans. Mervärde för lyssnarna.
Just när intervjun görs har hon grottat ned sig i Ester Berggren. En betydande sångerska i radions ungdom. Nya förslag på ämnen till nya fördjupningar tar Katarina gärna emot. Liksom musikönskningar. För Andliga sånger rymmer mycket av önskemål från lyssnarna – älskade sånger som sällan, eller snarare aldrig, annars hörs i radio. Men alla önskemål tillgodoses inte:
– Jag spelar inte musik som jag tycker är direkt dålig, sådant som inte håller måttet. Det är mitt ansvar.
Förr om åren kom många skrivna önskebrev, i dag hör lyssnarna av sig mer via sociala medier.
Hur många lyssnar då? P2 har inga siffror per program, men dagligen lyssnar runt två procent av svenskarna på kanalen. En programsiffra finns dock: hur många som i efterhand lyssnar via internet. Det är runt 5 000 per program vilket gör Andliga sånger till P2:s näst största ”nätprogram”.
– Många utrycker hur viktigt programmet är, ”tänk att detta får finnas kvar!” säger en del. Man lyssnar troget varje vecka och man upptäcker ny musik.
– Under pandemin har det varit viktigt att låta hoppfull, det har jag behövt själv.
– Den andliga musiken bär mer än ord, sånger som är trygga att hålla sig i. Inte minst när man vet att de kan ha tillkommit i svåra situationer.
Andliga sångers bredd är stor. Så är också programmets målgrupp: från 45 och uppåt. Katarina vurmar litet extra för psalmer. Gospel gillar hon också. Där har hon ett specialkunnande och radion har uppmanat henne att särskilt vårda denna kunskap. Brassmusik tycker hon också om.
Men helheten är viktig. Det skall till exempel finnas en balans mellan manliga och kvinnliga röster.
– Mitt uppdrag är musik från den kristna sfären, men ibland blir mer existentiellt som Gabriellas sång.
Någon musik hon tröttnar på?
Katarina Josephsson drar på svaret. Till sist kommer det fram att det kan bli litet väl mycket av Stad i ljus. Eller Freddie Wadlings version av Blott en dag.
– Men det spelar ingen roll, det är lyssnaren som är viktigast.
– Och så skall det vara ett program i tiden, inte bara nostalgi. Namnet Andliga sånger kan låta litet mossigt, men programmet skall inte vara det.
Fakta: Andliga sånger
Redan 1950 startade radion ett morgonprogram med andlig sång efter inslaget Husmorsskolan.
1962 fick Andliga sånger sin nuvarande form.
Sändningstiderna har varierat.
Claes Hollander är en av de mest långvariga producenterna.
Sänds i Sveriges Radio P2 klockan 6.03 på söndagar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR