Det är ett digert jobb som skivsamlarna Stefan Kéry och Emil Karlsson har gjort när de har satt ihop skivan Frälst!. Foto: Privat
Två skivsamlare har på varsitt håll djupdykt ner i den kristna musiken under tiden 1969 och 1979 och satt ihop det till skivan ”Frälst!” – en skiva fylld av både obskyra och för de flesta okända låtar från tiden.
Det är ett digert jobb som skivsamlarna Stefan Kéry och Emil Karlsson har gjort när de har satt ihop skivan Frälst!. Under lång tid har de dykt ner i den kristna musiken i tidsperioden 1969 till 1979. Men det här är en skiva som inte samlar de mest namnkunniga akterna – snarare precis tvärtom.
– De flesta, inklusive folk som är aktiva inom frikyrklig musik i dag, visste inte ens att det här fanns. Hela den här perioden är liksom försvunnen ur historiken, sedan kan alla vad som hände på 80-talet, menar Stefan Kéry.
I början av 90-talet började Stefan – som är uppvuxen med en morfar som var präst – skissa på samlingen. Under lång tid har han ägnat sig åt att grotta ner sig i psykedelisk musik från 60- och 70-talen. Efter att ha lyssnat sig igenom de stora banden i genren kom han i kontakt med så kallad ”Jesus rock” från Nordamerika.
– Jag tänkte att det måste gjorts något liknande i Sverige så jag grävde på loppisar, säger han.
Mycket saker kom dock emellan och först nu har skivan Frälst! sett dagens ljus. Här samlas ett 20-tal låtar på en dubbel-vinyl, med tillhörande tryckt dokumentation i form av intervjuer och historik om de medverkande, och en del av låtarna har även släpps digitalt.
– Låtarna är från blandade genrer men det finns något som går att anknyta till psykedeliskt, bara det att texterna nästan hela tiden är väldigt tydligt kristna. Annars är musiken inte väsensskild från den så kallade profana musiken, menar Stefan Kéry, som tillägger:
– Uttrycket som de kristna texterna har passar väldigt lätt till den här musiken. Det blir nästan extatiskt.
Stefan Kéry tror att just det också har gjort de här låtarna så unika.
– Hade inte den starka tron funnits där och de här musikernas starka driv att de ville förmedla det här så hade det inte blivit så här bra. Texterna är en jätteviktig del, menar han.
Mängder av låtar har lyssnats igenom i jakt på de bästa till samlingen.
– Förstår du hur mycket våra öron har blött efter att vi lyssnat på helt horribla saker i jakt på det här? Det fanns så otroligt många låtar, du har ingen aning. Det är fortfarande så att vi till denna dag upptäcker att nya band och nya skivor.
Frälst! ser han som ett försök att hjälpa människor att upptäcka en musikskatt, genom en samling där lyssnaren kommer direkt in på lite av de ”göttigaste” sakerna som han själv uttrycker det. Här finns New Creation, Inga May, The Vergers, ”Boppe” Bengt Olof Perham, Obadja, Sambandet och många andra ansamlade. Många av skivans låtar är rariteter, kända enbart för samlare, medan vissa är från skivor som anses vara så obskyra att bara några få exemplar av dem finns.
Många av låtarna var kontroversiella på den tiden när de släpptes.
– Det var ett enormt debatterande i församlingarna om man skulle ha den här musiken i kyrkan och på församlingsmötena eller inte. Ungdomarna ville ha in ungdomar i kyrkan och då ville de inte bara spela mossiga psalmer.
Vid sitt grävande i historien kring låtarna på plattan har Stefan Kéry i pressmaterial från tiden sett att banden ofta blev avbrutna mitt i sin musik för att människor började motpredika.
– Det var en extremt hätsk debatt på den här tiden om det här var okej inom kyrkan, konstaterar han.
Dubbel-vinylen är redan slutsåld i den europeiska upplagan. Nu väntar den på att släppas i mitten av mars i både Nordamerika och Japan.
Även artister som är med på skivan har varit glada över att skivan tagits fram.
– De tycker att det här är helt otroligt kul att någon upptäckt musiken och vill göra något av det. Det har varit otroligt positivt, säger Stefan.
Dessutom har Frälst! fått stor respons medialt, i både omnämnanden, artiklar och recensioner.
– Det har varit en enorm respons, det är jättekul. Dels är det här en väldigt bra samling musikaliskt och det berättar även en väldigt intressant historia som inte berättats tidigare.
Mattias Backlund
sandaren@sandaren.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR