Intressegruppen Kontantupproret har fått ett medialt uppsving sedan sitt riksdagsseminarium förra veckan. Inte konstigt. Sverige blir enligt en KTH-studie världens första kontantfria land år 2023. Handelsjättar testar kontantlöst och självscannare med kort finns snart överallt. Kyrkorna tycks gå i samma riktning – kanske är våra svenska församlingar redan de mest kontantfria i sitt slag? I alla fall betalar jag mitt kyrkkaffe uteslutande med swish eller bankkort numera. I kollekthåven har jag sällan något annat än virtuella pengar att lägga.
Detta är en konsumentdriven smidighetsutveckling att i mycket omfamna. Men visst finns risker. En är pengarnas minskande värde i våra ögon när de inte är fysiska, och svårigheten för äldre. En annan systemets osäkerhet vid strömavbrott och störningar. Ytterligare en att digital konsumtion får våra livsval registrerade - i en potentiellt mörkare framtid övervakade. Som Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter sade under seminariet; Våra politiska, religiösa eller sexuella läggningar kan bli föremål för kartläggningar.
Svenskar tar demokratin för given men det räcker med en tysklandstripp för att inse vad erfarenhet av dystrare samhällsstrukturer gör med en. I landet utan personnummer älskar man sina mynt och sedlar. Samtidigt är kortbedrägerier nu Sveriges vanligaste brott alla kategorier. Avveckling är inget alternativ till utveckling, men nog skickar Kontantupproret med en tankeställare till kyrkan. Hur gör vi den dagen vi inte längre är kontanta?
LÄGG TILL NY KOMMENTAR