Bidragskaos orsakar kris på Kristna freds

Generalsekreterare Lotta Sjöström Becker är frustrerad över den situation som drabbat Kristna fredsrörelsen med anledning av regeringens förändrade bidragspolitik. Foto: mikael M Johansson

Nu är det kris på Kristna Fredsrörelsen. Mer än hälften av personalen i Sverige varslas om uppsägning innan semestern. Det sker på grund av att regeringen beslutat att byta bidragssystem och därför bryter pågående avtal.

Generalsekreterare Lotta Sjöström Becker är frustrerad över situationen. 
-Det handlar inte om att regeringen inte vill ge bidrag, utan bara om att de ska ändra sitt system. Men det sätt de gör det på, själva processen blir så destruktiv. Dialogen är under all kritik. Så nu handlar allt om krishantering och frustration, säger hon.
På Kristna Fredsrörelsens kansli i Sverige jobbar nio personer och där sköts kommunikation och verksamhet. Utöver dessa har organisationen 35 fredsobservatörer spridda i Colombia, Guatemala och Mexico.

Drivs med bidrag
Verksamheten drivs inte genom insamlingar, utan genom bidrag från olika instanser, bland annat statliga pengar genom Sida. Nu vill regeringen förändra bidragssystemet, och har därmed brutit tre avtal med Kristna Fredsrörelsen.
-Det första avbröts bara månader efter att den nya regeringen tillträtt. Det andra fick jag muntligt besked om med tio dagars varsel. Det var den 22 december och avtalet bröts 1 januari 2024. Nu fick vi i våras nya besked, även det muntligt, om att ytterligare ett avtal, vårt absolut största, avbryts när det här året är slut.
Så från och med 2025 kan det bli ett större glapp mellan det nya och gamla bidraget, om det tilldelas igen. Den osäkerheten gör att det inte finns garanti för att det finns pengar så det räcker för all personal.
-Anledningen sägs vara att man inte kan hantera två system samtidigt, säger Lotta Sjöström Becker.

Långt glapp
Det nya ska implementeras någon gång under nästa år, oklart när. Organisationen har inte fått något besked om hur långt glappet blir. 
-Konsekvensen för oss, och säkert för andra bidragstagare, blir att säga upp personal till sista december, eftersom det är en lång process i Sverige. Jag måste varsla fler än fem före semestern.
Sida har föreslagit för regeringen att förlänga avtalen till mitten på 2025, men inte reviderat sitt beslut än.
-Det blir en utmaning för personalen att hitta motivation för arbetet. Vi riskerar att förlora så mycket kompetens och duktiga, engagerade medarbetare. Det är en meningslös process för den kunde ha undvikits.
-Jag tror egentligen inte det är regeringens ambition att det ska bli så här. Vi har haft en konstruktiv dialog så många år, nu sker detta utan en faktisk ordnad process, det är under all kritik, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA