Idag lever vi i en allt mer digitaliserad värld. Livsuppdateringarna på Facebook, Instagram och Youtube avlöser varandra. Men även Guds ord hörs på sociala medier. Möt Esther och Micael som valt att lyfta fram sin kristna tro på olika digitala kanaler. De möts inte av så mycket hat, men däremot av ovälkomna böner.
Esther Kazen och Micael Grenholm finner varandra snabbt i en diskussion när jag möter dem men de har helt olika bakgrunder. Micael Grenholm är teolog och kallar sig för karismatisk kristen och vill i grund och botten vara en kille som följer Jesus. När han ska beskriva vem han är lyfter han fram ordet charismactivist. En hopslagning utav den karismatiska kristendomen (som kom att bli en stor rörelse under 1960- och 70-talet) och aktivism. Sammanfattat handlar det om frälsning, mirakler och aktivism berättar Micael:
- Jag har ett stort engagemang för fred och rättvisa. Jag älskar Jesus och vill följa honom och om han vill att jag ska göra världen till en bättre plats så gör jag det och det måste ske på ett respektfullt sätt.
Esther är i grund och botten pastor inom Equmeniakyrkan och håller med Micael om hur viktigt det är att skapa en värdig plats för alla sett utifrån kristendomen.
- Jag vill visa på hur stor kraft kristendomen har. Det är en del av mitt kall. Jag vill lyfta fram hur man kan vara kristen idag. Jag vill genom det se en utveckling inom och utifrån kyrkan också
Pekade finger åt sexism, rasism och homofobi
Förra sommaren blev Esther Kazen väldigt omtalad i media då hon öppet pekade finger till bland annat homofobi, sexism och rasism i ett frispråkigt inlägg på den digitala sociala medieplattformen Instagram. Antalet följare steg till tusentals och idag har hennes konto Feministpastorn 13 tusen följare.
Att lyfta fram feminismen är en självklarhet för Esther:
- Kristen tro och feminism hör ihop. Feministiska frågor inom kyrkan är viktiga. Jag brukar ofta lyfta fram kvinnorna i bibeln. Exempelvis Hagar och Sara. Där fanns det en tydlig familjehierarki men Gud kan förändra allt. När Hagar fördrevs till öknen tillsammans med Ismael hörde Gud dem.
Karismatisk evangelisation på nätet
På sociala medier driver Esther Kazen enbart sitt Instagramkonto medan Micael Grenholm istället är mer multiinriktad och verkar på flera olika plattformar för att nå ut med sitt budskap. Han driver podden Jesusfolket tillsammans med sin fru Sarah. Han driver Jerusalemprojektet, en ideell förening som verkar för att bygga upp kristna kommuniteter. Han driver också egen Youtubekanal där han för opinion och bjuder in personer till samtal om tro men också utanför den religiösa sfären. Idag är det Micaels blogg Hela Pingsten som drar mest trafik, som även har en tillhörande Facebooksida. Micael hakade på bloggtrenden 2009 när han startade bloggen. Idag är Hela Pingsten en av Sveriges största kristna bloggar med cirka 15 000 visningar per månad. Micael Grenholm är redaktör och tillsammans med ungefär 14 andra skribenter utgör de bloggen som enligt dem står för frälsning, mirakler och aktivism:
- Hela Pingsten försöker inspirera, utmana och ibland provocera våra läsare till att bli mer Kristuslika. Vi vill vara en resurs för människor till att upptäcka Jesus och radikalt följa honom. Vårt huvudbudskap är att det inte finns någon konflikt mellan Andens gåvor, evangelisation, ekonomisk utjämning och aktivism för en bättre värld. Det kan ta tid för kyrkan att förstå, så vi försöker verka för ett paradigmskifte där det är en självklarhet att återuppväcka urkyrkans andlighet, struktur och sociala engagemang.
Att missionera med bilder
Micael säger att han har svårt för Instagram på grund av att det är för begränsat:
- Jag vill kunna länka till saker och bre ut mig. Här har bloggen varit ett väldigt bra redskap. Jag har testat att lägga ut både på bloggen och Facebook. Beroende på hur det tas emot så publicerar vi det på andra plattformar också
Esther Kazen tycker istället att Instagram är en bra plattform att nå ut med sina tankar och reflektioner:
- Jag gillar begränsningen Instagram har. Det är också väldigt lättillgängligt och smidigt. Det här blir på något sätt den moderna kyrkan. Man lägger upp en bild på sig själv eller något annat motiv och då gäller det att jag håller mig kort och koncist.
Esther Kazen tror också det kan hjälpa människor att få höra Guds ord på Internet:
- Det kan vara ett stort steg för någon att gå till kyrkan varje söndag, som är ett projekt i sig. Kyrkan är laddad, många kan ha trasiga relationer till kyrkan och då finns Instagram där. Det är enkelt och ofarligt men det är inte ett substitut till kyrkan
Micael tycker att inläggen på sociala medier är som en modern form av en epistel:
- Det är ruskigt effektivt. Man kan nå ut till så många. Man bör använda sociala medier om man ska nå ut med sitt budskap
Var kommer då deras drivkrafter ifrån?
- Jag tror att en del av den drivs av Heliga Anden, säger Micael
För Esther handlar det om att utgå från sig själv:
- Utifrån vem jag är och var jag står så vill jag bidra med en rättvis värld för alla
Användandet av sociala medier innebär också en ständig uppdatering. Något som Esther Kazen inte tycker att det ska få ta över:
- Jag vill leva så kravlöst som möjligt. Jag uppdaterar när jag är inspirerad. Det får inte bli någon press, då blir det inte bra
För Micael som är en van bloggare sen nio år tillbaka ser uppdateringen som något naturligt i hans sätt att nå ut med sitt budskap:
- När jag sätter mig ner så kommer det till mig. Jag har en övergripande strategi vad jag vill förmedla. Man lär sig efter ett par år. Om det händer något speciellt i media har jag bara fokus på der
Åsikter, debatter och böner
Att som en social medieprofil med åsikter och ställningstaganden som Esther och Micael har innebär det också ett ansvar gentemot läsarna. För Esther handlar det om att skriva ödmjukt och att kunna ta kritik:
- Jag märker om någon är öppen för en dialog eller om den bara vill sätta dit mig. Jag väljer mina strider. Det finns ett gäng där ute som tror att jag inte kan ta kritik. Men så fort man säger något så är det alltid någon som tycker något. Det kan man inte komma ifrån
För Micael handlar det om att leva som man lär:
- Ansvaret som det skapar är bra.
Esthers och Micaels inlägg är offentliga för alla att ta del av. Varken någon av dem ångrar något de publicerat men när Micael började blogga som 18- åring tycker han själv att han blivit bättre på att ha en godare ton när han skriver och uttalar sig om något:
- Då uttryckte jag mig klumpigt och dömande om saker som jag kan ångra idag
Hat är något Esther och Micael sällan får men det finns alltid kritiker. Särskilt problematiskt blir det när kristna vill kritisera och använder sig av religiösa härskartekniker säger Esther:
- Vissa tycker att jag sprider ett felaktigt budskap och säger då att de ”ska be för mig” så jag ändrar åsikt istället för att ha en dialog eller säga att vi inte är överens. Det är ledsamt att de använder bön, som egentligen är något fint, som en kränkning.
Micael inflikar:
- Att säga ”Jag ska be för dig” till någon man diskuterar med är ofta att indirekt säga ”Argument hjälper inte för att ändra din åsikt, det krävs ett mirakel.” Lyckligtvis är det inte många som skriver så.
Prata om Gud i alla kanaler
Esther och Micael reflekterar över frågan om sociala medier behövs utifrån en kristen synvinkel:
- Vi har på Hela Pingsten lyft våra skribenter så att de får nå ut med sitt budskap. Jag vill se mer av Guds rike. Hur vi bäst når ut med det vi vill säga, säger Micael
Esther menar att Guds ord bör höras mer på internet:
- Vi måste vara på internet och prata om Gud på alla språk. Det är många som har saker att säga och hur lätt det är att ta en plats i samhället genom det. Sociala medier är en sådan plattform som välkomnar de som känner sig hemma med det för att det är ett bra verktyg.
Inspirerande röster i nätbruset
Till sist frågar jag om de själva har några kristna sociala medieprofil- förebilder de följer:
— Sonja Alriksson driver bloggen hejsonja.se där jag tycker hon presenterar evangeliet på ett bra sätt. Hon är rak, enkel och har självdistans. Hon har inspirerat mig, säger Micael
Han tipsar även om att följa Shane Claiborne, författare till Den oemotståndliga revolutionen, på sociala medier:
- Han är både poetisk och profetisk.
För Esthers del är det ett flertal feministiska bloggar hon följer
- De driver jämställdhetsfrågor på olika sätt och jag lär mig av dem. Jag vill få pepp på mina sociala medier och det får jag av dem.
Hon läser även en del kristen litteratur. Hon nämner teologen och författaren Rob Bells bok What is the bible som en favorit:
- Han har ett poetiskt språk som jag gillar. Det är vardagsnära. Han är bibelkunnig,öppen och ödmjuk. Han är rotad i det bibliska berättandet. Folk som inte är så insatta i bibeln tror jag behöver en verktygslåda för att ta till sig den och den här boken är just det.
Både Esther och Micael ser positivt på en fortsatt framtid att verka på sociala medier men säger samtidigt att sociala medier är väldigt föränderligt:
- Det kommer komma ändras, själva kanalerna kommer förändras tror jag, säger Esther
- Ja, de som är rika kommer få mer inflytande tror jag, avslutar Micael
Esther Kazen, 28 år
Vem : Nytillträdd generalsekreterare för Sveriges Ekumeniska kvinnoråd, pastor inom Equmeniakyrkan, skribent och föreläsare. Driver instagramkontot Feministpastorn
Det roliga med sociala medier: Vardagsnära och lättillgängligt
Favoritplattform: Instagram för att det är enkelt och begränsat på ett bra sätt.
Trons betydelse: Det är grunden till det jag gör. Min människosyn, mina värderingar och min världsbild kommer från hur jag tror att Gud ser på världen.
Motto: En värld där alla får plats. Hur skapar vi det?
Micael Grenholm, 26 år
Vem: Kommunikatör på Evangeliska Frikyrkan. Teolog, talare och skribent.
Det roliga med sociala medier: Feedbacken man får från läsarna. Att dörrar öppnas och att få nå ut till dem.
Favoritplattform: Bloggplattformen Wordpress som min blogg går under. Det är stort och formbart. Man får göra som man vill ha det.
Trons betydelse: Svårt att tänka mig ett liv utan att vara kristen. Jag skulle aldrig haft så många digitala plattformar om jag inte var kristen. Jag vill följa Jesus.
Motto: Biblisk kristendom idag. Att kristendomen får vara lika självklar nu som då
Vad är en podd?
En podcast är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer du vad du vill lyssna på, sen får du nya avsnitt löpande. Källa:
Vad är en blogg?
En blogg är en dagbok som publiceras på nätet och kan handla om allt från matlagning och mode till tro och politik.
Instagram: En digital foto-plattform där användare kan följa varandras konton och man kan även söka bilder via hashtags ( #-symbolen)
LÄGG TILL NY KOMMENTAR