Flera församlingar i Equmeniakyrkan har infört krav på vaccinationsbevis för att få delta i gudstjänsten. Men det är en fråga som väcker känslor, och församlingar väljer olika vägar.
Både Sveriges kristna råd och Equmeniakyrkan har argumenterat mot att det ska krävas vaccinationsbevis för att delta i en gudstjänst. Men flera frikyrkoförsamlingar har ändå valt att införa det. En av dem är Equmeniakyrkan Ingarp. Ordförande Agneta Johansson berättar att det var församlingens kris- och beredskapsgrupp som rekommenderade vaccinationsbevis, och kontroller av bevis utfördes därför både inför en konsert och söndagens gudstjänst.
– Det var inga problem med konserten, men inför gudstjänsten kändes det jobbigt. Alla ska ju ha tillgång till gudstjänsten, Jesus välkomnande ju alla, säger hon.
Agneta Johansson är tacksam över att man inte behövde avvisa någon, alla som kom till kyrkan hade sina bevis med sig.
– Vi vet inte hur vi burit oss åt om vi hade tvingats stoppa någon, säger hon.
Samtidigt ser hon fördelar med att använda vaccinationsbevis.
– Vi är tacksamma över att få träffas överhuvudtaget. Jag tror att de flesta tänker att om vaccinationsbevis krävs för att få träffas så väljer vi det. Alternativet är sämre, säger hon.
I många församlingar finns det olika åsikter bland medlemmarna. I Ansgarskyrkan i Västerås så har man infört vaccinationsbevis för konserter.
– Det är självklart, men när det gäller gudstjänster finns det delade meningar i styrelsen. En del tycker det är ok med bevis, medan jag håller med om den problematik som Joakim Hagerius tar upp med att behöva kontrollera dem som söker sig till gudstjänst, säger Bengt Sandqvist, som är ordförande.
Styrelsen ska fatta beslut om hur man går vidare i frågan.
Equmeniakyrkan i Hovslätt har infört vaccinationsbevis för gudstjänster och andra större arrangemang som samlar mycket folk. Föreståndaren David Hjelmqvist tycker att Sveriges kristna råd och samfundsledningen i Equmeniakyrkan inte borde ha tagit så entydig ställning mot vaccinationsbevis.
– Det är jättesvåra beslut, men vilket beslut man än tar så stänger man ute människor. Man kan inte bara säga att man stänger ute människor om man inför vaccinationsbevis, säger han.
I Hovslätt samlas många till gudstjänst en vanlig söndag. Om församlingen istället för vaccinationsbevis skulle införa krav på att hålla avstånd så skulle inte alla rymmas.
– Det innebär ju per automatik att utan vaccinationsbevis så utestängs människor också, säger han.
– Dessutom blir gudstjänstlokalen tryggare för vaccinerade som tillhör olika riskgrupper när man vet att de andra också är vaccinerade, säger församlingens ordförande Madeleine Rootzén.
Den stora Equmeniakyrkan Fiskebäck har valt en annan väg. Där har ledningen valt att säga inte använda vaccinationsbevis i samband med gudstjänst. Enligt föreståndare Daniel Demming ville man inte behöva ställa krav på legitimering för att delta i gudstjänst eftersom det är en religionsfrihetsfråga. Men man ser det också som en folkhälsofråga. Därför har man infört krav på att hålla avstånd och noggranna riktlinjer för att undvika smittspridning.
– För att gå på gudstjänst måste man först anmäla sig på internet eller till expeditionen. Det gör vi för att slippa behöva avvisa någon vid kyrkan, säger han.
I församlingen finns olika åsikter kring riktlinjer och vaccin. För församlingsledningen har det inneburit många samtal för att lyssna till olika röster. Daniel Demming menar att alla åsikter måste få finnas i en församling, men också att detta varit en prövande tid.
– I vanliga fall är viktiga verktyg för att lösa ett problem att mötas, fika och samtala. Det har vi inte kunnat göra eftersom detta är en unik kris. Jag tror att många relationer satts på prov, men jag hoppas ändå att vi går styrkta ur detta.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR