Soldater kontrollerar en ung man på grund av hans gängrelaterade tatueringar. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
– Det känns så overkligt, att detta lilla lugna hörn av Latinamerika ska utvecklas på det här sättet, säger Petter Hermansson, tidigare missionär och pastor i Ecuador.
Här exploderade våldet för några veckor sedan, med skjutningar, rymningar, en spektakulär attack på en tv-station och gisslantagning av hundratals fängelseanställda.
– Jag står i kontakt med pastorer och ledare i våra samarbetskyrkor dagligen, även om läget är mer stabilt nu, säger Ulrika Morazan, samordnare för Latinamerika på Equmeniakyrkan.
– Undantagstillståndet är avblåst och församlingarna, som i förra veckan inte vågade samlas, har i de flesta fall fysiska gudstjänster igen. Vårt projekt Vingar till frihet, som hållit stängt en vecka, öppnade också upp i måndags.,
– Större delen av samhället är i gång igen, utom skolorna. De flesta arbetar digitalt för närvarande.
Gradvis försämrats
För våldet i Ecuador är ändå inte nytt. Situationen har gradvis försämrats under senare år, konstaterar Petter Hermansson, som flyttade hem till Sverige i juni. Numera bor familjen i Garphyttan och Petter arbetar som pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan i Örebro.
– Det var inte så lätt att lämna Ecuador, vänner och familj. Men både barnens skolgång och det tilltagande våldet påverkade vårt beslut, konstaterar Petter Hermansson.
Ökande kriminalitet
– Våldet märks i vardagen. Det är ju en ökande kriminalitet, med både kidnappning och utpressning. Enligt vissa områden dödades en människa i timmen under senaste året. Det är ju till och med så att USA gått ut med en avrådan att besöka kustområdena. Till om med i lilla Montecristi där vi bor, har situationen förändrats, vi hade fyra skjutningar med dödlig utgång bara runt vårt hus, inom en radie på 500 meter, året innan vi flyttade.
Nye presidenten Daniel Noboa, som vann valet på löftet att besegra gängen, hälsas därför med glädje av det stora flertalet i Ecuador. Mer än 2 000 personer har arresterats hittills och eftersom man också samarbetar med USA finns förhoppningar att man äntligen ska lyckas komma till rätta med gängen.
– Det har alltid funnits kopplingar till drogtrafiken, och regionens instabilitet med flyktingar från Venezuela och Colombia har gjort att fler människor är beredda att ta vilket jobb som helst, vilket gör att våldet har blivit värre, konstaterar Petter Hermansson.
Drogkartellerna har lyckats etablera sig
Men den svåra ekonomiska situationen som eskalerade under pandemin är den kanske främsta anledningen till att drogkartellerna lyckats etablera sig, samtidigt som en högt uppsatt gängledare sköts till döds 2019.
– Då uppstod ett maktvakuum som lett till den situation vi har i dag, suckar Petter Hermansson.
– Man är rädd för att attackerna mot civila ska öka som ett svar på militärens ingrepp. Och förra veckan mördades också en åklagare som skulle utreda attacken mot tv-huset.
Samtidigt välkomnas de hårda tagen med acklamation av de allra flesta, konstaterar både Petter Hermansson och Ulrika Morazan.
Ingen av dem tror att man i nuläget är särskilt orolig för några rättsövergrepp från statens sida, liknande dem som skett i El Salvador och Filippinerna.
– Det känns som om säkerhetssituationen redan nu är något bättre än under 2023, säger Ulrika Morazan.
– Det är i så fall en senare fråga. Just nu vill alla bara att situationen ska lösas, för som det nu är kan det inte få fortsätta, säger Petter Hermansson.
– Men vi kan alla hjälpa till nu genom att be för Ecuador.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR