– Det här är döden för civilsamhället, det handlar om fyra miljarder om året. Det säger Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort med anledning av förslaget om ändrade regler för lotterier.
IOGT-NTO är en av flera ideella verksamheter som till stor del finansieras genom lotterier. De kan få stora problem i fortsättningen om regeringens nya förslag går igenom.
I juni lade Finansdepartementet ett förslag om att ändra reglerna kring marknadsföringen av spel och lotterier från ”måttfullhet” till ”särskild måttfullhet”.
– Praktiskt är risken att möjligheten till uppsökande marknadsföring stängs helt, så att man inte får uppmana människor att köpa en lott, varken i föreningsmöten, via brev eller telefon eller på något annat sätt, säger Jonatan Hjort.
– Det kommer att slå ut hela civilsamhällets möjligheter att dra in pengar till sådant som idrott, social verksamhet och kultur.
Lagändringen är planerad till den 1 juli 2022. Om den går igenom menar Hjort att det kan få konsekvenser även för andra stora aktörer, exempelvis Bingolotto som bär upp idrotten, men i förlängningen också för mindre föreningar och kyrkor.
Jonatan Hjort ser en fara i om den ideella sektorn skulle bli beroende av statliga bidrag.
– Det är en risk för demokratin när de röstbärande organisationerna, som ska höja rösten mot stat och samhälle med krav på förändringar, ska finansieras av staten. De projekt som då kan bli av är de som går i den riktning staten stakat ut. Det blir ett demokratiskt problem, varnar han.
Miljonlotteriet är med i den nybildade intresseorganisationen Svalo, Sveriges allmännyttiga lotterier, som nu jobbar med att skapa opinion för allmännyttiga lotterier samt uppvakta politiker och beslutsfattare för att förklara situationen.
– Problemet är när alla lotterier och spelföretag dras över en kam. Den ideella sektorn är ju inte detsamma som de kommersiella aktörerna, påpekar Jonatan Hjort.
Huvudfokus för IOGT-NTO är att främja nykterhet och erbjuda drogfria miljöer. Miljonlotteriets vd ser inga problem med att organisationen som bekämpar missbruk till största delen finansieras genom skraplotter och digitalt bingo. Han menar att de gör stora insatser för att hålla en sund nivå.
– Vi har begränsningar, vi säljer ett lottpaket per månad och säger nej till kunder som vill köpa för mycket. Bingospelet har begränsning och vi har telefonkontakt med de kunder som sätter in mest, förklarar Hjort.
Kim Reenaas, generalsekreterare för IOGT-NTO, säger att Miljonlotteriet har avgörande betydelse för verksamheten.
– Vi jobbar för att inte vara helt beroende av en intäktskälla, bland annat med att söka lokala bidrag, säger hon och tillägger att förslaget saknar en ordentlig konsekvensutredning.
– Vi har inget vinstintresse för enskild utan det går till allmännyttan. En viktig fråga för oss är att särskilja det från högriskspel som bettingverksamhet och onlinekasinon.
IOGT-NTO välkomnar en kraftig reglering på spelmarknaden med tanke på spelmissbruk, men menar att man ska undanta de allmännyttiga lotterierna från detta.
– Vi vill vara med och bidra till regler som gör det möjligt för civilsamhället att ha tillgång till oberoende finansiering på lång sikt, säger Kim Reenaas.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR