När det är mycket pollen
i luften, ökar antalet sjukdomsfall i covid-19, visar en färsk, internationell studie.
Sambandet mellan virussmitta och höga pollenhalter är en relativt ny kunskap för forskarvärlden.
Pollen är så mycket mer än något som gör somliga människor väldigt allergiska, konstaterar pollenexperten Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet.
– De senaste 15 åren har vi undersökt vad som egentligen läcker ut från pollen. För det är inte enbart något allergiframkallande, som många tror, utan det innehåller också fett och proteiner som påverkar människor.
Själv är Åslög Dahl inte allergisk men när det är riktigt höga pollenhalter i luften kan hon ändå må dåligt och känna sig som att hon håller på att bli förkyld.
Och det är i detta fenomen som en stor internationell studie nu kunnat påvisa en direkt koppling mellan höga pollenhalter och antalet sjuka i covid-19.
– Det beror på hur det allmänna virusförsvaret reagerar på pollen. Alltså påverkas alla människor, också de som inte är allergiker.
Den epidemiologiska studien omfattar 31 länder på fem kontinenter och publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
Den visar ett signifikant samband mellan pollenkoncentrationen i luften och hur många människor som insjuknar i covid-19.
Dagar som föregåtts av tre till fyra dygn med höga pollenhalter blev fler personer infekterade än dagar som föregåtts av tre till fyra dagar med låga halter.
Det är heller inte enbart allergiframkallande pollen som har denna effekt på människor.
Men det är inte pollen som sprider viruset.
– Det allra viktigaste är fortfarande att hålla distans till andra människor. Utsätter man sig inte för smitta får pollenets roll, att det minskar motståndskraften, mindre betydelse.
– Vi har också kunnat se att lockdown innebar att effekten av pollen halverades, när lika halter av pollen jämfördes. Under lockdown har folk hållit sig ifrån varandra och då ger alltså inte polleneffekten lika stort utslag.
Under pågående pandemi rekommenderar nu Åslög särskilt personer som tillhör någon riskgrupp att vara uppmärksamma på pollenvarningar och vidta åtgärder som annars rekommenderas allergiker.
– Ett sätt att skydda sig mot luftburet pollen är att använda ett särskilt munskydd som filtrerar bort partiklar. Jag är van vid att ge allergiker rekommendationer om pollen men munskydd har jag aldrig tänkt på förut. Men det har jag börjat göra nu, säger hon.
Fakta: Pollen
Personer som tillhör någon riskgrupp bör vara uppmärksamma på pollenvarningarna.
Det går att skydda sig mot luftburet pollen genom ett munskydd som filtrerar bort partiklarna. Det som kallas FFP2 rekommenderas av Åslög Dahl och finns att köpa på apotek. Enklare munskydd ger inte samma effekt.
Undvik att få in pollen i hemmet. Vädra inte. Skölj ur håret när du kommer hem. Byt kläder och tvätta sängkläder ofta. Dammsug ofta. Häng inte kläder till tork utomhus. Tänk på att husdjur som vistas ute kan ha pollen med sig i pälsen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR