Flera upprörande filmer som visar hur kvinnor utsätts för övergrepp i offentliga miljöer har på senare tid fått stor spridning i Pakistan. Samtidigt höjs allt fler röster mot de trakasserier som gör att kvinnor känner sig otrygga på landets gator.
Nyligen fick en film som visar hur en stor grupp män utsätter en ung kvinna för övergrepp i en park i staden Lahore stor spridning på sociala medier.
– Om jag inte kan känna mig trygg i min egen stad kan jag inte känna mig trygg någonstans, sade kvinnan i en intervju efteråt.
Filmen har fått många att reagera. En är skådespelaren Ushna Shah som i ett meddelade på Twitter konstaterar att det ”inte finns någon säkerhet för landets kvinnor”.
En annan är den klassiska dansaren Sheema Kermani, som även grundat kvinnorättsorganisationen Tehrik-e-Niswan. Hon menar att de offentliga miljöerna på senare år har blivit alltmer otrygga för kvinnor.
Sheema Kermani berättar om hur hennes grupp blivit attackerade på offentliga platser i samband med att de genomfört gatuföreställningar. Hon säger att samtidigt som allt fler kvinnor har börjat arbeta utanför hemmet, och nybildade feministiska grupper kämpar för en ökad trygghet i offentliga miljöer, har det hat som kvinnor möter snarare förvärrats på senare år.
På senare tid har flera filmer som visar attacker mot kvinnor fått stor uppmärksamhet. En av filmerna, som nu utreds av polisen, visar hur en grupp män sliter av kläderna på en kvinna i en park.
Landets premiärminister Imran Khan har samtidigt mött hård kritik. Detta efter att han kommenterat övergreppen genom att påstå att kvinnor som ”bär väldigt lite kläder” har en påverkan på män ”så till vida att de inte är robotar”.
Tv-ankaret Maria Memon säger till IPS att hon själv har drabbats av angrepp i samband med att hon varit ute på journalistiska uppdrag. Enligt henne skickar många redaktioner gärna ut kvinnliga reportrar på uppdrag som snabbt kan bli farliga – men utan de säkerhetsarrangemang som krävs.
Pakistan har av Thomson Reuters Foundation rankats som ett av de farligaste länderna i världen för kvinnor.
En annan journalist som vet hur illa behandlade kvinnliga reportrar kan bli av vissa män är tv-journalisten Sana Mirza.
– Om inte dessa män får några straff finns det inget som kan sätta stopp för dem, säger hon till IPS.
I samband med bevakningen av en demonstration i Lahore för några år sedan blev hon under en sändning så förödmjukad att hon inte kunde åta sig några nya uppdrag på flera månader.
– Jag drog mig undan från sociala medieplattformar på grund av hatet och kunde inte sova, berättar hon för IPS.
Kvinnan som blev utsatt för de filmade övergreppen i Lahore polisanmälde händelsen, något som hyllas av Sana Mirza. Flera av männen har nu kunnat identifieras av polisen. Enligt Sana Mirza talar dock lite för att någon av dem kommer att fällas för något brott.
– Det blir de ju aldrig, det räcker med att titta på statistiken, säger hon.
Den Karachi-baserade organisationen War Against Rape uppger att färre än tre procent av alla anmälda fall av våldtäkter eller sexuella övergrepp resulterar i fällande domar.
Fakta: Pakistan
Pakistan, formellt Islamiska republiken Pakistan, är ett land i Sydasien. Det är ett av världens tio folkrikaste länder med cirka 220 miljoner invånare.
Huvudstad: Islamabad
Historia: Del av det brittiska imperiet fram till del 1947 då landet blev självständigt. Majoriteten i landet är muslimer.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR