– Jag tror inte på det politiska projekt som den nuvarande partiledningen driver, det högerkonservativa med stort fokus på migrationskritik och hårda tag mot kriminalitet.
Det skriver Mattias Ingeson på sin Facebooksida. Ingeson är ett tungt namn i partiet: har varit ersättare i riksdagen, sitter i regionstyrelsen i Jönköpings län och är kommunfullmäktigeledamot i Eksjö. Han är aktiv i Equmeniakyrkan i Ingarp och blir nu en i raden av frikyrkliga som protesterar mot KD:s nuvarande inriktning.
– Jag har svårt att acceptera den självklarhet med vilken KD har bjudit in SD i värmen, fortsätter Ingeson i sitt inlägg.
– Ett etablerat regeringssamarbete eller samarbete för att säkra stöd för en regeringsbildning och budget som innebär att vi förhandlar och anpassar vår politik till SD:s borde vara helt främmande för Kristdemokraterna, och skriver vidare.
”För mig handlar kristdemokrati om att kombinera solidaritet och frihet. Även när det finns uppenbara problem och utmaningar, som det gör både i migrationspolitiken och i utvecklingen av den gängrelaterade kriminaliteten, måste det finnas en uttalad humanitär ambition. Medkänsla och förståelse bygger förståelse och samhällsgemenskap. Vi måste vilja göra gott, sträva efter en ’våg av godhet’ som Alf Svensson proklamerade inför valet 1998.”
Han kritiserar också partiledningen för att begränsa de interna diskussionerna. En kritik som delas av andra tunga KD-företrädare som Sändaren talat med.
Mattias Ingeson säger själv till Sändaren att han mött en större respons än vad han räknat med (inlägget har, när detta skrivs, delats ett 60-tal gånger).
– Reaktionerna visar att många delar mina åsikter och tankar, kommenterar han.
Mattias Ingeson har nu meddelat partiets nomineringskommittéer att han inte vill kandidera till någon post inför valet nästa höst, däremot stannar han kvar som KD-medlem. Han kommer också fullgöra sina uppdrag mandattiden ut.
Magnus Hagevi, professor i statskunskap vid Linnéuniversitet i Växjö och ledarskribent i Sändaren, konstaterar att KD sedan flera val tillbaka har tappat bland sina kärnväljare – regelbundna gudstjänstbesökare och frikyrkomedlemmar.
– Partiet är fortfarande stort bland dessa väljare, men det backar. Istället har man gått fram i mer sekulära grupper. På så sätt verkar det som om Kristdemokraterna är i färd med att byta sina väljare, säger han.
Det är sannolikt ett strategiskt val av partiledningen. KD har nästan alltid tampats med procentspärren till Riksdagen och försökt bredda partiet.
Med Ebba Busch vid rodret har strategin varit att rikta sig till sekulärt kristna väljare som har mer enhetligt konservativa åsikter.
– Dessa är inte helt synkade med de kristna värderingar som KD tidigare menade inspirerade deras politik. Det är bland de KD-medlemmar som tycker om den gamla politiken som vi noterar avhoppen, menar Hagevi och konstaterar att Ingeson, liksom andra kritiker, alla har hänvisat till en ideologisk förändring i riktning mot hårdare tag som i flyktingpolitiken.
Magnus Hagevi tror ändå att om KD lyckas att byta väljare och få en tryggare plats i riksdagen kommer det sannolikt inte bli för stora problem för partiledningen.
Om kampen mot procentspärren i riksdagen däremot fortsätter ökar risken för att fler medlemmar blir kritiska.
– Snart är det dock valår och då brukar de flesta av partiernas medlemmar försöka stå enade.
I P4 Jönköping har tidigare partisekreteraren och nuvarandre riksdagsledamoten Acko Ankarberg (som Ingesson ersatte under en period efter valet 2018) kommentaret Ingessons avhopp. Hon avfärdar där uppfattningen att det skulle finnas en spricka i partiet.
– Jag räds inte diskussionen, jag tycker dom är bra och jag tror att vi kommer gå väl ur den. Vårt parti mår bra av högt i tak och diskussion, säger Acko Ankarberg i inslaget.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR