När det stod klart att Verbum beslutade att Sändaren skulle läggas ner under hösten 2024 fick Equmeniakyrkan ta emot utgivningsbeviset och själva namnet på tidningen. Vi fick inte med oss den grafiska profilen, prenumeranterna, annonsörerna eller hemsidan. Det hade betraktats som en otillåten värdeöverföring till en enskild aktieägare och det tillåter inte aktiebolagslagen. Med ett namn och för övrigt två tomma händer började ett intensivt arbete dagarna innan julen 2024. Kyrkostyrelsen önskade att någon form av kommunikativ plattform skulle finnas kvar fram till kyrkokonferensen 2025 och därför startade ett intensivt arbete under december månad 2024.
På rekommendation från tidigare chefredaktör rekryterades Carl-Henric Jaktlund som ny chefredaktör och Equmeniakyrkans kommunikationsavdelning gjorde ett strålande arbete för att skapa en ny hemsida och en ny grafisk profil. Från mitten av januari har en ny digital Sändaren börjat fungera och trots en liten budget och en mycket begränsad redaktion bestående av 80% chefredaktör, så finns nu många läsvärda artiklar på Sändarens nya hemsida. En stor eloge till Carl-Henric Jaktlund och Equmeniakyrkans kommunikationsavdelning som fått allt detta att hända på så kort tid och med så begränsade resurser.
Samtidigt pågår arbetet med att tänka framåt. Vad ska hända efter kyrkokonferensen 2025
Equmeniakyrkan är en budskapsbärande gemenskap. Att kommunicera ligger i vårt DNA. Vi behöver kommunicera både inåt, i vår egen kyrka, och utåt i vårt samhälle. Vi behöver en plats där man berättar om goda exempel från Equmeniakyrkan, där samtal om gemensamma frågor kan föras och där teologiska reflektion kan delas. Men vi behöver också utblicken mot hela kristenheten och samhället. Vi lever inte isolerade utan står i en ständigt pågående interaktion med andra kyrkor och med samhället.
Egentligen tror vi att alla förstår behovet, men den stora frågan är vem som ska stå för kostnaderna?
Här finns den stora utmaningen som vi just nu inte har något enkelt svar på. Vi kan med visst vemod konstatera att alltför få var beredda att betala för en prenumeration på Sändaren, vilket var skälet till att tidningen lades ner av Verbum. Att flytta över kostnaden till samfundet kräver ganska omfattande omstruktureringar av den nuvarande organisationen och det är en process som i så fall kommer att ta tid. Andra alternativ är att söka stöd från församlingar och att återigen försöka uppmuntra till prenumerationer. Men många församlingar lever idag med en ansträngd ekonomi och i en tid där vi är vana vid att det mesta materialet finns tillgängligt digitalt utan betalspärrar så är det svårt att motivera prenumerationer.
Vi vet att hela tidningsbranchen befinner sig i en enorm omstrukturering. Allt fler tidningar går över från papper till digitala plattformar, eller försöker hitta en kombination däremellan. Att skicka ut en tidning med B-post, som alltså tar flera dagar att nå fram, kostar 7 kronor och 50 öre. Att trycka och skicka en tidning som ska nå alla 40 000 hushåll i Equmeniakyrkan kostar någonstans i närheten av 500 000 kronor. Lägg därtill kostnaden för skrivande, redigering, upphandling av tryck och utskick med mera så förstår ni hur utmanande det är med det tryckta ordet idag. Väljer man att gå den helt digitala vägen så försvinner tryck och utskick, men oron är att stora grupper i Equmeniakyrkan då hamnar utanför eftersom man inte är van vid digitala lösningar.
Med de här raderna vill jag berätta att ett intensivt arbete pågår för att söka vägar för en fortsatt journalistisk plattform med bas i Equmeniakyrkan. Vi vill också dela en del av de utmaningar vi står inför och den osäkerhet vi känner inför olika vägval. I den arbetsgrupp som just nu processar frågan om en eventuell fortsättning på vår 140-åriga tidningstradition så finns en stark övertygelse om att en tidning, helt digital, eller som en kombination mellan tryck och digital, verkligen behövs och är motiverad.
Vi ber om Guds ledning när vi nu fortsätter detta arbete.