back to top
måndag, april 21, 2025

”Ett jättebra sätt att rusta unga människor för livet”

Equmeniakyrkan är huvudman för Södra Vätterbygdens folkhögskola, liksom för flera andra bibelskolor. Hur är det på skolorna nuförtiden, hur är det att gå idag – och hur ser framtiden ut? Sändaren tar tempen!

Dela

Equmeniakyrkan och dess bildarsamfund har lång historia av att undervisa unga människor i bibelkunskap under en termin eller två. Några utbildningar har fått läggas ner under åren och andra har startats upp, och idag har Equmeniakyrkan och barn- och ungdomsorganisationen Equmenia undervisning på fyra håll i Sverige:

Bibelfjäll i Hemavan, Bibellinjen på SVF i Jönköping, Karlskoga lärjungaskolor där Apg29 och Pionjär ingår, och så den nyaste: Bibelskolan Tillsammans som är ett samarbete med en lokal församlingsplantering i Karlstad. Vi frågade Marcus Lind,  generalsekreterare på Equmenia, varför de satsar på bibelskolor.

– Det är ett jättebra sätt att rusta unga människor för livet. Ta ett år och stanna upp och få vänner, utforska Bibeln och vad det innebär att följa Jesus idag. Det tänker vi är något av det bästa att ge unga människor, säger han.

Bibelskolorna är förlagda på folkhögskolor som samfundet är huvudman för, bortsett från Bibelfjäll som från början tillhörde Lidingö folkhögskola, men flyttades till Härnösands folkhögskola och senare till Strömbäcks folkhögskola. Men utbildningen drivs fortfarande av EFS och Equmeniakyrkan/Equmenia. Marcus Lind säger att Equmenia generellt vill att det ska finnas någon linje med en tydlig koppling till Equmenia på skolorna.

– Ja, det är vår målbild, men tyvärr har vi inte längre någon i Härnösand och inte heller i Bromma. Diakonutbildningen är ju på Bromma dock.

”Där stakades min väg ut”

Helen Friberg. Foto: Linnea Hjelm .

För 50 år sedan gick Helen Friberg, pastor och tidigare kyrkoledare för Equmeniakyrkan region Svealand, på premiäråret för bibellinjen på SVF. Hon säger att året betytt oerhört mycket för henne.

– Där stakades liksom min väg vidare ut. Och vänskapen, den kreativa och bildande miljön och den naturliga fromheten tog jag med mig. När jag numera sitter i styrelsen för Karlskoga folkhögskola återvänder jag ofta till detta i mina bedömningar om vad som är viktigt, säger hon.

Helen har vid några tillfällen själv undervisat i bibelkurser på samfundets folkhögskolor och ser många likheter mellan sin tid på SVF och bibelskolelivet idag.

– Pedagogiken, delandet, samtalen och inte minst lärarnas personliga engagemang är fortsatt avgörande, och att hela miljön är varm och inkluderande.

Men det finns skillnader.

– En bekymmersam generell skillnad för folkhögskolorna är att internatboendet minskat och att distanskurser ökar. Det finns förstås poänger med digitala kurser, men att vara fysiskt på plats tillsammans skapar mycket av bildningsmiljön. Att därtill leva internatliv ihop med andra, som man inte valt, är också värdefullt.

”Vu vill möta utveckling i kyrka och samhälle”

Emanuel Bratt

I höst startar en ny bibelskola på Karlskoga folkhögskola. Den heter Följa och Emanuel Bratt, som också är kursansvarig för Pionjär, kommer att vara med och leda kursen. Han berättar att skolan såg ett behov av en termins bibelskola i anslutning till de andra utbildningarna, Apg29 och Pionjär.

– Vi vill möta den utveckling vi ser i kyrka och samhälle. När vi startade Apg29 2004 var det vanligare att de som sökte redan kom med en stabil tro och grundad bibelkunskap. Idag tror vi att flera som går våra utbildningar skulle få ut ännu mer om man först fick tid att landa och förankras i den egna tron innan man reser utomlands med Apg29 eller gör församlingspraktik med Pionjär.

Maja Högberg är 20 år och kommer från Jönköping. Hon började läsa Bibelfjäll i Hemavan i höstas eftersom hon ville fördjupa sin tro och gillar att vara ute. Hon är nöjd med sitt val.

– Naturen är ju väldigt häftig här uppe, och att lära sig om Gud och skapelsen mitt i den är fantastiskt!

Hittills har de gått igenom hela Gamla testamentet, alla fyra Evangelierna och lite kyrkohistoria, men hon har också fått testa att krypa i grottor, vandra på glaciärer och ta skoterförarbevis. 

Har du fått någon insikt under året så här långt?

– Den största insikten har nog varit att man kan tolka bibelord på väldigt olika sätt och det har skapat så roliga diskussioner. Det har gett mer förståelse för andra människor.

Maja Högberg

Maja är från Equmeniakyrkan och i klassen finns det elever som känner sig hemma där, men också i Pingströrelsen, Frälsningsarmén, EFK, Svenska kyrkan och Hillsong.

”Unga tar sin tro på allt större allvar”

Marcus Lind på Equmenia säger att det är mer ekumeniskt på bibelskolorna nu än det var förr. Unga läser på den skola som passar dem bäst. Och framtiden för bibelskolorna då, vad tror Marcus Lind om den? Kommer de finnas kvar?

– Trenden har varit att antalet elever minskat under ganska lång tid. Därför är det jätteroligt att utbildningen Följa startar upp. Och samtidigt som elevantalet minskat pratar man om Jesustrender, att unga människor tar sin tro på större allvar och att det är ett växande intresse. Så jag tänker att det kanske våras för bibelskolorna.

Han tror också att utbildningarna kan nischas mer.

– Ja, jag tror att det finns utrymme för att hitta nya sätt att vara bibelskola. Som Puls och idrott på SVF, lärjungaskola på Karlskoga och fjällutbildning på Bibelfjäll.


Snabbfakta bibelskolor i Equmeniakyrkan

  • Apg29 är en lärjunga-, missions- och ledarskola i internationell miljö genom Karlskoga folkhögskola. Genom skolan finns även Pionjär med teambaserad praktik i lokal församling och distansundervisning. I höst startar Följa som är en bibeltermin med fokus på lärjungaskap som man går på plats på folkhögskolan.
  • Bibelfjäll är en bibelskola i fjällmiljö som erbjuder bibelundervisning och grundläggande fjällutbildning.
  • Bibelåret på SVF är en ettårig bibelskola med tre olika inriktningar – Bibelåret, Pulsåret och Bibel Kreativ. Det finns också en terminsutbildning på våren, samt Bibelskolan Filippos som är ett samarbete mellan SVF, Equmeniakyrkan Region Öst och Immanuelskyrkans församling. Det är en folkhögskolekurs på kvartsfart.
  • Bibelskola Tillsammans är en terminskurs på halvfart i samarbete med församlingsplanteringen Växtplatsen Karlstad och Karlskoga folkhögskola.
AnnaSara Gotting
AnnaSara Gotting
AnnaSara Gotting är frilansskribent och ansvarig för barn- och familjeverksamheten i Sannerudskyrkan i Kil.

Läs mer

Passionsdramat: Sanne kungens seger bekräftas

Kvinnorna vaknar tidigt denna påskdagsmorgon. Det är knappt gryning, och de beger sig till graven med kryddorna och oljorna de har förberett. Men när...

Passionsdramat: Sanne kungen bevisar sin kärlek

Pontius Pilatus beslutar att låta folket få vad de har krävt: Barabbas släpps medan Jesus gisslas. En krona av törne binds samman och sätts...

Passionsdramat: Två olika sorters kungar möts

Den romerske ståthållaren Pontius Pilatus vet hur man gör entré. Till vardags bor han i sitt palats i Caesarea vid medelhavskusten men vid judarnas...

Bli stilla – och ge plats för nåd, liv och upprättelse

Den så kallade Stilla veckan är här, men hur stilla kommer den bli? Nutidsmänniskan har i regel svårt att komma ner i puls nästan...