“Vilket år gick du?”
“Vilket internat bodde du på?”
“Vilket land reste ni till?”
Frågorna är många när Södra Vätterbygdens folkhögskola (SVF) fylls av omkring 200 före detta elever denna lördag, den 29 mars. Några gick bibellinjen för jättelängesen och några har knappt slutat, men alla är överens om att tiden gått så fort. Och även om många är intresserade av att mingla och prata med nya, kanske ändå de vanligaste frågorna är de som rör sig vid “vad har du gjort sen sist?” och “kommer du ihåg …?” En stor anledning till att vara på plats på jubileet är ju ändå att få träffa sina gamla klasskompisar och lärare.
Närvarande på jubileet finns nuvarande bibellärarna Anders Linsmo, Anna-Lena Thoursie och Cecilia Björnlinger, men också pensionerade Lars-Bertil Florén. Han började sin tjänst 1995 och var kvar till pensionen 2017. Han trivdes väldigt bra och säger att det var vitaliserande att få träffa så många unga människor.

– Det har varit en rikedom att se dem utvecklas och få lyssna på alla funderingar. Jag unnar ju alla ett sånt här år – att få tid att hitta hem i sig själv, lära känna andra och att ta del av nya perspektiv. Det är viktigt, säger han.
Kamratliv och gemenskap
I en korridor hänger klassfoton från alla år och det fnissas en del när de gamla eleverna går förbi och pekar på sig själva. På det första fotot, från 1974, finns Helen Friberg. Hon var tidigare Equmeniakyrkans regionala kyrkoledare (RKL) i Region Svealand och berättar att året på bibellinjen betydde oerhört mycket för henne.
– Den allra första tiden var jag lite vilsen och ville hem till vänner och mitt eget sammanhang. Men snart blev detta mitt liv. Året präglades av kamratlivet och gemenskap, körsång, andakter. För att inte tala om de härliga måltiderna!
Det blev också några upptåg. Bland annat fångade hon en get i stadsparken och klädde in en kompis rum med mossa. Men det blev även en del bibelundervisning, såklart. Under året läste hon hela Bibeln, bland annat för de handarbetande eleverna på hemtekniska linjen, och året blev ett avstamp in i vuxenliv, utbildning och tjänst som pastor. Och hon är inte ensam om att ha studerat till pastor efter bibellinjen. Johan Einarsson, som är vice ordförande för SVF:s styrelse och Equmeniakyrkans RKL i Region Öst, tar upp bibellinjens betydelse för samfundet.
– Många som finns i våra församlingar, både som anställda och ideella, pastorer, diakoner, missionärer, styrelsemedlemmar, scoutledare, tonårsledare, kassörer – många har formats under ett år på bibellinjen. SVF:s gåva till Equmeniakyrkan har varit enorm.

En av dem som bidragit under lång tid är linjeföreståndaren Anders Linsmo. Han gick själv 1992/93, sedan motsvarigheten till dagens ungdomsledarår och har jobbat på linjen sedan 2002.
– Så det blir 25 år. Jag har alltså hälften av tiden på mitt samvete, skrattar han och fortsätter:
– Det är fantastiskt kul att se alla idag, även om det samtidigt blir lite snurrigt. Jag vill ju sitta ner med alla!
Han berättar att bibellinjens kontinuitet och tradition är viktig och att den absolut bästa reklamen är gamla elever.
– De som söker har nästan alltid blivit rekommenderade av någon som gått här. Så vi lever på vårt rykte.
Vänskap och tro
Men hur firar man då 50 år av bibelskola? Ja, tårta, konfettikanon och blinkande hattar är en start. Även seminarier, middag och andakt är viktiga delar. På kvällen tar alla plats i Månsalen för samling med Kahoot där halvseklets bibelkunnigaste biblare ska koras. Sen skratt och minnen till musiklinjens ackompanjemang. Det är tydligt under dagen och kvällen vad bibellinjen fått betyda både i form av vänskap och tro. En man berättar att han började linjen med tanken att inom en snar framtid avsluta sitt liv. Men tack vare klassen och lärarna ändrade han sig.
– Bibellinjen kan rädda liv, säger han.
Under åren har delar som praktikhelg, hemgrupp och en utlandsresa varit ingredienser. På 80-talet startade en valbar fortsättning i form av bibelpraktikåret i lokal församling och 1999 kom möjligheten att göra en volontärtermin i systerkyrkan HCC i Indien. Även en lokal bibelskola, Bibelskolan Filippos, har tillkommit i samarbete mellan SVF och lokala församlingar. För några år sedan breddades även hela linjen genom möjligheten att välja inriktning. Bibel Kreativ är en estetisk inriktning, Bibel Puls är för den idrottsintresserade och Bibel Bibel är en fördjupad bibellinje.

Så hur ser framtiden ut för bibellinjen? Cecilia Björnlinger, som varit lärare på linjen i 15 år, säger att de efter varje kursutvärdering skruvar lite på utbildningen.
– Inget år är det andra likt och vi behöver utvecklas och bli ännu bättre på att vara en inkluderande miljö så att alla känner sig hemma här. SVF:s kallelse har alltid varit att ge kunskap, tid för bibelläsning och att myndigförklara alla i sin egen tolkning. Det hoppas vi få fortsätta med.
ENKÄT: Vad betydde tiden på bibellinjen för dig?
– Jättemycket på många sätt. Jag kunde inte så mycket om tron innan, så det var värdefullt. Och jag hittade många av mina bästa vänner och vi är många i min klass som fortfarande har kontakt med varandra.


– Det betydde jättemycket för min tro. Jag är uppvuxen i en kristen familj, men det var då jag fick brottas lite med frågor kring tron och fördjupa den. Sen var det en fantastisk klass och åtta av tolv är här idag så det känns jättekul.
– Jag hade precis tagit studenten och flyttade in på internatet trots att jag är uppvuxen i Jönköping. Det blev ett frigörelseår för mig. Och det var naturligtvis utvecklande att läsa, även om jag inte la ner hela min själ i det, om jag ska vara ärlig. Men det var ett viktigt år rent socialt för mig. Att utvecklas som en vuxen människa.
