Abolfazl Abdoullahi har företrätts inför FN:s tortyrkommitté av Rebecca Ahlstrand och Ruth Nordström Foto: Rickard Liljero Eriksson
Konvertiten Abolfazl Abdoullahi ansågs inte genuin i sin kristna tro och skulle utvisas till Afghanistan. Efter kritik från FN:s tortyrkommitté har han nu beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Det skriver Kyrkans Tidning.
Kyrkans tidning berättade nyligen om den 23-åriga konvertiten Mohammad Ahmadi som fått avslag i sin asylprocess och valde att ta sig till Frankrike i stället för att åka till Afghanistan.
Dagen innan han satte sig på tåget från Sverige beviljades en annan ung konvertit med afghanskt medborgarskap, Abolfazl Abdoullahi, uppehållstillstånd. De unga männens historier är snarlika med berättelser om kristen tro och stöd av dopbevis och skriftliga intyg som har avfärdats under asylprocessen.
Fruktan för förföljelse
I det färska beslutet från Migrationsverket framgår det att Abolfazl Abdoullahi till slut ändå lyckades övertyga Migrationsverket om att han känner en välgrundad fruktan för förföljelse i Afghanistan på grund av sin religiösa tro. ”Det har i ärendet inte framkommit några uppgifter som ger skäl till att utesluta dig från att anses som flykting.”
Bakgrunden till tvärvändningen är att FN:s tortyrkommitté förra hösten kritiserade hur Abolfazl Abdoullahis kristna tro utretts och bedömts.
– Kommittén bekräftade exakt den kritik vi riktat mot Migrationsverket i många år, säger Ruth Nordström, advokat och vd vid Människorättsadvokaterna som har företrätt Abolfazl Abdoullahi och skickade in klagomålet till FN.
Individuell bedömning
I beslut konstaterade tortyrkommittén bland annat att Migrationsverket och migrationsdomstolen inte hade gjort en tillräckligt omfattande individuell bedömning av risken för att Abolfazl Abdoullahis skulle utsättas för tortyr om han reste till Afghanistan.
– Det finns systematiska brister i Migrationsverkets och domstolarnas hantering av konvertiters asylprocesser, hävdar Ruth Nordström som för några år sedan var inblandad i den så kallade Konvertitutredningen där drygt 600 asylprocesser analyserats av flera frikyrkor.
– Det var väldigt stärkande att tortyrkommittén slog fast exakt samma sak som vi gjorde i vår juridiska analys.
"Saknar expertis"
Bristerna hänger ihop med att personalen på Migrationsverket och i domstolarna saknar utbildning, kunskap och expertis i trosfrågor och inte värderar den skriftliga och muntliga bevisningen i enlighet med rekommendationer från FN:s tortyrkommitté, menar Ruth Nordström:
– Om man inte ens har kunskap om de centrala delarna av kristen tro, hur ska man då kunna göra bedömningen om någon är kristen eller inte?
"Man måste kämpa"
Abolfazl Abdoullahi säger att han är glad och lättad över att ha beviljats uppehållstillstånd och att han nu ska ta körkort, skaffa jobb och så småningom utbilda sig. Men upplevelsen att ha blivit ifrågasatt går inte att sudda bort och han kommer därför inte att dra sig för att fortsätta kritisera Migrationsverkets behandling av konvertiter.
– Om jag och alla andra är tysta, då händer inget bra. Man måste kämpa för jag vill inte att andra kristna konvertiter drabbas på samma sätt som jag.
Tar till sig beslutet
Besluten från FN:s tortyrkommitté borde vara bindande och inte bara vägledande, anser Ruth Nordström.
– Att Sverige fälls är allvarligt. Att inte leva upp till internationella åtaganden om mänskliga rättigheter utan att i stället riskera människors liv på det här sättet, är något man borde skämmas över. Jag hoppas myndigheterna tar till sig och rättar sig efter beslutet så det inte händer igen, säger hon.
Kyrkans tidning har begärt en intervju med Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius om konvertiters asylutredningar.
Thord Eriksson
redaktionen@kyrkanstidning.se
KOMMENTARER