Två års krönikor på Sändaren går mot sitt slut, det är dags att summera med tio goda råd.
Om du lovar att följa dem finns det gott hopp om världens framtid trots krig som rasar, demokratin som försvagas, klimathot som överskuggar och viktiga veckotidningar som läggs ner. (Tips, klipp ut och sätt upp på kylskåpet – då behåller du dessutom ett minne från Sändaren!)
1. Ta ansvar för demokratin. Bry dig och prata politik, både om cykelbanornas standard i närområdet och situationen i Mellanöstern. Gå med i ett parti. Kontakta valberedningen och föreslå dig till en kommunal nämnd inför valet 2026. Eller kanske satsa på riksdagskarriär? Det behövs vettiga politiker på alla nivåer, du kanske är en av dem?
2. Prioritera det lokala. Räkna inte med att politikens insatser räcker till. Förändring kräver också gräsrotsengagemang. Vilka problem behöver lösas i ditt närområde? Lär känna dina grannar, ta aktiv del i hyresgästföreningen, samfälligheten eller byalaget. Engagera dig som fotbollstränare, scoutledare eller i den lokala föreningens nattvandringar. Att arbeta tillsammans med människor som är olik en själv skapar tillit och samhällsresiliens.
3. Gå till kyrkan. Gå i gudstjänst varje söndag. Tänk inte efter först, gör det bara. Mer än någonsin behöver världen människor som organiserar sig runt tron, hoppet och kärleken. Är du inte aktiv i någon församling är det dags nu. Välj den minst dåliga, församlingar är tyvärr som folk är mest, smärtsamt ofullkomliga. Var inte passiv. Gå med i en städgrupp, sjung i kören, ta kassörsrollen i styrelsen som ingen vill ha. Har du svårt att tro? Kom med ändå, du är i gott sällskap.
4. Stärk kyrkans institutioner. Ingen rörelse kan leva utan kropp. Ge därför generöst till församlingen och kristna organisationer. Beställ, läs och ge bort böcker från kyrkliga förlag, prenumerera på kyrkliga tidningar (även om du inte hinner läsa), renovera en lägergård, åk till Hönökonferensen.
5. Jobba mindre. Arbetar du halvt ihjäl dig med något som varken gynnar mänskligheten eller planeten – sluta göra ditt bästa. Har du betalt för att jobba 40 timmar, jobba inte mer. Testa att jobba deltid. Frigör tid till det du egentligen vill. Jobbar du med något som ständigt ger magont – är det möjligt att byta spår? Livet är kort, det är inte värt att leva i ständig dissonans.
6. Bo billigt. Skaffa enklare boende. Den som bor trångt får lägre boendekostnader, tätare gemenskap och mindre ytor att städa. Bor du i hus men avskyr fastighetsskötsel? Skaffa lägenhet i stället.
7. Äg färre prylar. Allt ägande kostar tid och pengar. Om möjligt, sälj bilen. Cykla om du kan, unna dig en taxi när du behöver. Välj bort prylar helt eller dela med vänner. Mindre ägande ger mer tid och frihet.
8. Värna familjen. Familjen är ett sammanhang dit kapitalismen och egenintresset har svårt att tränga in. Freda det utrymmet. Visa solidaritet och omsorg mot de som står dig närmast. Och bjud in andra! Det finns många som längtar efter en familjegemenskap.
9. Festa mer. Bjud på färre förutsägbara parmiddagar och fler fester med udda kombinationer av människor. Sjung och fuldansa. Bjud också in energitjuvar och folk du tycker är lite eljest. Den som har lärt sig att festa är bättre förberedd inför Guds rikes ankomst.
10. Visa ömhet mot de människor som står ut med dig. För du är säkert som jag, i grunden en rätt påfrestande typ.
Allt gott.
Emil Mattson
direktor för Räddningsmissionen i Göteborg
Fakta: Nästa vecka
Elin Klemetz
LÄGG TILL NY KOMMENTAR