I söndagsskolan tar man både barnen och bibelbetättelserna på allvar. Per-Inge Lidén tar oss med genom hela upplägget en vanlig söndag i Skårekyrkan.
Jag är söndagsskolelärare i Skårekyrkan. Det passar mig alldeles utmärkt. Jag har blivit så gammal så när jag arbetat färdigt på veckodagarna är det skönt att få komma hem i lugn och ro. På söndagar där-emot är jag ledig och kan vandra iväg till kyrkan för att känna en doft av himlen, få förlåtelse för mina många synder och träffa en massa folk.
Då är jag söndagsskolelärare. Det är fint det. Vi har sagt oss att småbarnsföräldrarna behöver få sitta i kyrkbänken i lugn och ro. Dom har förmodligen haft nog stressigt ändå på morgonen. Därför är vi ett gäng söndagsskollärare där de flesta av oss har lite äldre barn. Efter en lugn morgon är vi beredda att rycka in.
Vi har delat in söndagsskolan i tre delar. Först är vi med i gudstjänsten ungefär en kvart. Vi vill känna in den stora gemenskapen där många åldrar är med. Lite skön kyrkorgel, psalmsång och gemensam bön där vi får delta. Därefter gör vi ibland någonting där vi kastar in församlingen i vårt arbete genom ett drama eller en berättelse. Men inte alltid. Det blir lite som vi känner för. Därefter vandrar vi ut. Alla ungar som vill får vara med. Vi har en syskonpedagogisk metod där bebisar är bra att ha med för att lugna ner tioåringar och som rundningsmärken vid diverse lekar.
Sedan sjunger vi och samlar in pengar till ett SMU-projekt samt tar upp närvaron. Därefter är det dags för dagens berättelse. Vi jobbar med Gamla testamentet. Vi har en genderradikal syn på teologin och pratar om fem män och fem kvinnor från Gamla testamentet. I dag var det den kungakritiske och intressante domaren Samuel som var temat. Magnus berättade om hans liv på vår fina flanellograf. Därefter klistrar barnen in en bild på dagens person i sin egen söndagsskolebok. Vi har massor av böcker eftersom det är rätt olika barn som kommer varje söndag.
Därefter går vi upp i rörelserummet och leker. Ibland hittar vi på en lek som anknyter till dagens ämne men oftast är det olika samarbets- eller bollspelslekar. Vi avslutar med att be ”Gud som haver” innan vi går till kyrkfikat
När terminen är slut blir det en gudstjänst som barnen gör för de vuxna. Då är det de som planerar och leder gudstjänsten, väljer sånger, gör ett drama och ber välsignelsen.
Ja, så går det till i all enkelhet. Det viktigaste är att vi är tillsammans och att vi lär oss saker. Vi tror nämligen att barn också behöver teologisk kunskap. Berättelserna och de frågeställningar de ger om våld, krig, kärlek, svek, födelse och död är viktiga att bära med sig i livet. Vi tror inte heller att man ska försöka släta över eller gulla till berättelserna. Barnen är seriösa och vill diskutera. Att vuxna sviker, skaffar älskarinnor, slåss och bedrar i Gamla testamentets berättelser är en god utgångspunkt för samtal med barn om hur livet är i dag.
Jag tror att vi behöver en renässans för att diskutera Bibelns svåra och goda berättelser. Bland vuxna och bland barn. Barnen bra på att ställa de rätta frågorna.
Länge leve söndagsskolan!
KOMMENTARER