En tidig mellandagsmorgon när jag inte kan sova hyr jag den nu över 20 år gamla filmen Pay it forward.
Den om 11-årige Trevor som får i uppgift av sin lärare att tänka ut en idé som kan förändra världen till det bättre. Planen Trevor snart sätter i verket är att han ska göra någonting stort för tre personer, som i sin tur ska skicka vidare den goda gärningen till tre andra personer, och så vidare. Jag minns filmen – som jag har sett flera gånger tidigare – som mycket mer klyschig, men den är till största delen väldigt fin och rörande; jag gråter medan det sakta ljusnar utanför och vår bebis rumlar runt i min mage.
Längtan efter ökat hopp
Det är morgonen efter ett långt kvällssamtal med min vän som har haft det kämpigt under en längre tid. Pay it forward dyker upp i minnet hos mig som en längtan efter ett ökat hopp. Det kan ju så lätt kännas hopplöst mitt i en personlig livskris eller när det mesta vi hör om omvärlden är krig, naturkatastrofer och dödsskjutningar. Och det fungerar: filmen påminner mig om en intervju jag gjorde för ett tag sedan, om just hopp, med teologen Werner G Jeanrond. Han förklarade att hopp alltid kommer ur kärlek, att alla kärlekshandlingar är en erfarenhet av Guds ande och därför ökar hoppet. Han sa: ”I den kristna förståelsen är hopp en gåva från Gud. Men det betyder inte att hopp är passivt, tvärtom. I hoppet ingår motstånd, att kämpa emot det onda, för den värld man vill se.”
Små kärlekshandlingar
Precis som i Pay it forward alltså. Där är dock tanken att den goda gärningen ska vara väldigt stor, något den andre inte klarar av att fixa själv. Men jag skulle här också vilja slå ett slag för de små kärlekshandlingarna, som att skicka ett vykort till någon du uppskattar, uppmuntra en svettig förälder till ett gråtande barn på bussen, skicka ett roligt klipp eller en bukett blommor till en sjuk vän, skotta loss grannens bil, köpa en matkasse till någon med tajt ekonomi. Ja, ni fattar. Det viktigaste är inte att handlingen gör en till synes stor skillnad. Det kan vi nämligen aldrig överskåda – något som verkar litet kan göra all skillnad vid precis rätt tillfälle.
Vi får göra det goda för att Gud uppmanar oss till det, och sedan lämna resten till Gud. Som det står i Galaterbrevet: ”Låt oss inte tröttna på att göra det som är rätt. När tiden är inne får vi skörda, bara vi inte ger upp.” Och det fina är – som Werner G Jeanrond ju påpekar – att vårt eget hopp ökar när vi gör något kärleksfullt för andra.
Kämpar mot egna cyniska tankar
Jag vet att jag riskerar att låta naivt provocerande i den här texten. Jag kämpar mot mina egna cyniska tankar hela tiden. Vad hjälper liksom ett vänligt ord mot ekonomisk kris och krig? Men samtidigt tänker jag att det kanske är just lite naiva vi måste vara för att våga hoppas. Vara lite mer som en 11-åring som tror att världen går att förändra.
Jesus säger ju att vi måste ta emot Guds rike som ett barn, det vill säga att tro på att det goda faktiskt är möjligt. Eller som den franciskanska välsignelsen, som jag ofta återkommer till, avslutas: ”Och må Gud välsigna dig med tillräckligt mycket dåraktighet för att du ska kunna tro att du kan få betyda något för världen, så att du kan göra det andra hävdar är omöjligt, för att komma med rättvisa och godhet till alla våra barn och fattiga.”
Lina Mattebo
redaktör, journalist och skribent
Fakta: Nästa vecka
Emanuel Karlsten
KOMMENTARER