Vi behöver en bön som blir mer mänsklig

Sara Kamfors

Över 600 rum fördelat på elva våningar har Kungliga slottet enligt dess hemsida.

Det gör det till ett av Europas största slott. En ofantligt massa rum, mer än hundra gånger så många som i en genomsnittsvilla. Det ligger något självklart i att när en kung förr byggde sin bostad byggde han ett slott.

I föreställningen om hur bönen bor händer det att vi begränsar den till ett hus med ett fåtal rum. Ljusbärarrummet, den-välformulerade-bönen-rummet, tungotalsrummet och önskelist-rummet. Vågar vi gå lite längre in i huset upptäcker vi att bönen bor i ett slott, värdigt en kung. En vanligt förekommande villfarelse vad gäller ­bönen, är att det finns en gradering på hur bra man kan vara på att be. Märklig tanke. Vi skulle aldrig ens reflektera över om man kan vara bra ­eller dålig på att gå in i ett rum. Bön handlar inte om prestation utan om vilja. Det är viljan Gud ser till. På upptäcktsfärd genom bönens slott förgyller sällskap de redan överdådiga rummen.

Upptäcka bönen

Det är måndagskväll. I kyrkans andaktsrum står ett ljus tänt på bordet. Vi är några kvinnor som kommit dit. Vår vilja är att upptäcka bönen på andra sätt än de vi redan känner till och på så sätt fördjupa vår relation med Gud. Vi har bestämt oss för att rummet med önskelistorna går vi inte in i. Där inne är och har vi varit så många gånger. Några av oss hade aldrig kommit om vi bad högt med fritt formulerade böner. Därför går vi förbi det rummet. Vi rör oss mest i den tysta delen av slottet.

På upptäcktsfärd genom bönens slott förgyller sällskap de redan överdådiga rummen.

Början av vår timme ser lite olika ut. På bordet i mitten ställer jag ibland fram en vacker ljusblå liten burk med en ängel på locket. För många år sedan fick jag rådet av en vän att ta fram en fin ask eller burk. För att Gud är vacker. Jag bar då på något som tyngde mig och som till slut överskuggade allt. I perioder av livet finns det saker vi inte alltid orkar be för.

Då kan burken vara till en hjälp att lägga och överlämna det jobbiga där i, och lita på att Gud hör de där bönerna varje dag även om vi inte uttalar dem.

Andra gånger börjar vi stunden i and-rummet. I pausen som blir efter utandningen innan vi ­andas in igen svävar vi mellan liv och död. Varje andetag är en tacksamhetens bön för livet. Gud andas liv i oss. Kroppen och själen förenas i bönen genom att vi följer andetagen tillsammans med Gud.

Gläntar till ett nytt rum

I rummet med de växelvisa psalmerna stannar vi till. Årtusenden tillbaka i tiden har människor bett psaltarpsalmerna. Här, kan vi höra hur väggarna talar till oss. I biblioteket på slottet tar vi fram boken Finna bönen som redan finns av ­ärkebiskop Martin Modéus. Någon läser högt ett kapitel. Vi funderar stillsamt vidare på vad vi har hört. Det händer nästan varje gång att någon av oss får en aha-upplevelse om en dörr som gläntar till ett nytt rum. Det kan vara något enkelt som att de där tankarna som irrar runt i huvudet under bönen faktiskt är en del av bönen och vill säga oss något. Upptäckterna gör bönen mer mänsklig. Jag tänker att det är just det vi behöver, att bönen blir mer mänsklig. Det självklara och mänskliga gör vardagsmystiken mer verklig.

Vidare beger vi oss till den tysta förbönens rum. Här ber vi för var och en av oss i tystnad. På så sätt kommer vi undan frestelsen med att mäta oss i hur ”duktiga” vi är på att be. Avslutningsvis går vi till välsignelsens rum. En timme har gått och vi har hundratals rum kvar. Rikare och med en vilja att leva i bönens slott i vardagen lämnar vi kyrkan.

Sara Kamfors
utbildad biomedicinsk analytiker, medlem i Tabergs missionsförsamling

 

Fakta:

Nästa vecka: Rune W Dahlén

0 Kommentarer

KOMMENTARER