Kriss har idag inga aktiva lokalföreningar i landet. Studenterna på montaget har inget med Kriss att göra. Bild: Bertil Ericson / SCANPIX
Kriss samlade en gång i tiden tusentals studenter. Men snart kan organisationen vara ett minne blott.
När Kriss grundades 1971, genom en sammanslagning av Sveriges kristliga studentrörelse och den frikyrkliga Fria Kristliga Studentföreningen, blev det en viktig kraft i svensk kristenhet. Som mest hade man 4 000 medlemmar, och man gick delvis i takt med 1970-talets vänstervåg, med en stark betoning på socialt engagemang och internationell solidaritet.
Nedgång under 2000-talet
Men under 2000-talet har Kriss haft betydligt svårare att locka studenter. Föreningen har idag omkring 40 medlemmar men majoriteten är äldre stödmedlemmar. Under det nyligen genomförda årsmötet saknades det personer som ville engagera sig i styrelsen.
- Vi kunde inte välja en riksstyrelse, vilket är ett krav för att föreningen ska kunna fortsätta, säger ordförande Agge Angusson.
Beslut om nedläggning
Därför togs ett första beslut om att lägga ner föreningen. För att en nerläggning ska genomföras krävs ett andra årsmötesbeslut under nästa år. Fram tills nästa årsmöte leds Kriss av en interimsstyrelse.
- Det är fyra styrelsemedlemmar vars främsta uppgift är att förvalta ekonomin och kalla till nytt årsmöte 2025.
Under de senaste fem åren har Kriss haft svårt att organisera styrelsearbetet.
- När vi valt folk så har de gärna ställt upp, men de har kanske inte haft den tid som krävs, säger han.
- Jag tror det hade betytt mycket om vi hade kunnat ha en anställd på Kriss. Vi i styrelsen har både arbete och studier.
Många föreningar har problem
Han menar att Kriss nergång kan knytas till den allmänna trenden i samhället, där föreningslivet blir allt svagare. Färre vill engagera sig idag i föreningar än på 1970-talet.
- Vi har försökt att vända utifrån trenden utifrån de förutsättningar som vi har. Vi har till exempel varit med i Kyrkans ungas podcast, vi har också varit ute på universiteten och spritt information, säger han.
Under de senaste åren har man försökt att starta lokalgrupper på universitets- och högskoleorter men de har inte blivit livaktiga.
- I dagsläget har vi ingen aktiv lokalgrupp, säger han.
Hur känns det att Kriss kan komma att läggas ner?
- Det är klart att det är tungt och tråkigt, det är en anrik förening med rötterna i 1800-talet. Men det är så det ser ut nu, säger han.
Dörren är inte stängd
Han har ändå visst hopp om en fortsättning. Om Kriss skulle få nya medlemmar så är det fullt möjligt att driva föreningen vidare.
- Interimsstyrelsen är beredd att lämna över och lära upp om det är några nya som vill satsa.
Kriss har genom åren haft många prominenta medlemmar. En av dem är Göran Zettergren, tidigare missionsföreståndare i Svenska missionskyrkan. Han säger till Sändaren att han inte var en aktiv medlem, men vet att Kriss betytt mycket för andra.
- Jag tror att Kriss hjälpt många att hitta en helhet i tron, genom att kombinera tro och bekännelse med ett socialt engagemang. Och så har det varit ekumeniskt, människor har mötts och lärt känna varandra.
Fakta: Medlemmar i Kriss
Ett stort antal framträdande kristna i Equmeniakyrkan har varit medlemmar i Kriss.
- Göran Zettergren, tidigare missionsföreståndare i Svenska missionskyrkan
- Lennart Molin, tidigare rektor Teologiska högskolan
- Per Duregård, pastor
- Per-Magnus Selinder, Svenska missionskyrkan
- Ulla Bardh, pastor i Svenska baptistsamfundet
- Jan-Erik Wikström, förlagschef Gummessons
Källa: Kriss
Agge Angusson kan bli Kriss sista ordförande. Foto: Privat
LÄGG TILL NY KOMMENTAR