Kampanjen #metoo initierades av skådespelerskan Alyssa Milano, som ett resultat av uppmärksamheten kring Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp. Milano uppmanade kvinnor från hela världen att våga berätta vad de blivit utsatta för och gensvaret blev enormt. Kända såväl som okända kvinnor uttryckte hur de utsatts för alltifrån nedvärderande skämt till övergrepp och våldtäkt. I Sverige har som en följd av detta flera folkkära mediamän anklagats för sexuella trakasserier. På Facebook, Twitter och Instagram har svenska kvinnor vittnat om övergrepp och trakasserier på sina arbetsplatser.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (s) menar i en SVT-intervju att dessa kvinnor är mycket modiga och efterfrågar mäns engagemang: ”Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.”
Kyrkorna anklagas, ofta med rätta, att ha ålderdomliga manliga strukturer. Samtidigt finns det i kyrkans värld en tydlig moral att i Jesu efterföljd ta ansvar för sin egen sexualitet. Tänk om alla kyrkans män som bejakar denna moral också skulle våga stödja kvinnorna i kampanjen #metoo. Då kanske kvinnorna i kyrkans egna led skulle få mod att anmäla när de själva blivit utsatta för övergrepp. Att dessa kvinnor inte behöver frukta att bli ifrågasatta eller nedtystade utan att de känner att kyrkans ledande män står på deras sida.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR