SOM JAG SER DET Jag tänker nästan aldrig på romariket – som det ju påstås att män alltid gör. Däremot rätt ofta på det svenska riksdagsvalet 1985 och den så kallade tekniska valsamverkan mellan Centerpartiet och dåvarande Kristen Demokratisk Samling.
Under partibeteckningen Centern var tanken att KDS-rösterna inte längre skulle kunna ses som ”bortkastade” för de som ville se en borgerlig regering och att partiet äntligen skulle komma in i riksdagen. För Centerpartiets del skulle KDS-rösterna ge ett lyft för det det då stukade succépartiet från 1970-talets början.
Hård kritik mot projektet
Någon succé blev det dock inte. Visserligen kom Alf Svensson in, men man hade hoppats på fler riksdagsledamöter, och Centerpartiet gjorde återigen ett dåligt val. Kritiken mot projektet var också bitvis hård. Dels förstås från Socialdemokraterna, men också från centerns kvinno- och ungdomsförbund - liksom från KDS-håll.
I början av 1970-talet var det nära att Centerpartiet och Folkpartiet slogs samman. Men till slut, under ett dramatiskt möte i Uppsala, röstades förslaget ned. Fälldin blev bitter, och funderade på att avgå.
I efterhand är dock analysen att ett samgående inte blivit lyckat. Till exempel gör båda C-topparna Nils G Åsling och Börje Hörnlund den analysen i sina böcker, medan båda sörjer att det inte blev en någon sammanslagning med KDS efter valet 1985.
Hade kunnat agera balansplatta
Och det är hur det skulle ha blivit som jag tänker på när andra tänker på Romarriket. Två folkrörelsepartier som hade kunnat gifta ihop pragmatisk landsbygdssocialiberalism med europeisk kristdemokratisk personalism under namnet Samhällsgemenskap. Då hade vi haft ett parti som inte förrirrat sig långt ut på liberalismens gyngfly eller hamnat farligt nära den bruna sörjan. Vi hade fått ett parti – inte särskilt stort – men som hade kunnat agera balansplatta i nästan vilken regering som helst och kunnat samarbeta åt både höger och vänster. Och som i vissa landsbygdskommuner skulle vara det stora maktpartiet.
Ungefär som Svenska Folkpartiet i Finland med andra ord.
Per Erik Lund
redaktionschef
LÄGG TILL NY KOMMENTAR