USA-val. Oavsett av om Demokraternas Kamala Harris och eller Republikanernas Donald Trump blivit president , skulle det ha betydelse för vår egen del av världen, inte minst säkerhetspolitiskt. Nu står det klart att Trump vann.
Nu har USA valt en ny president. Vem vet vi inte när detta skrivs. Men några saker vet vi redan nu. Uppdaterat: Det blir Trump.
De demokratiska staternas svar på den ryska regimens aggregationer har varit militär upprustning och Sverige har följt Finland in i den militära alliansen Nato. På så sätt är Sverige i en militär allians med USA och andra Nato-länder. Sverige är ett av de länder som nu genomför en omfattande upprustning av försvaret. Detta sker med stora kostnader.
Beroende av stöd från USA
Västvärldens demokratier har länge varit beroende av stöd från USA, inte minst säkerhetspolitiskt. Eftersom Sverige valt upprustning och medlemskap i Nato som säkerhetspolitisk strategi har beroendet av USA:s blivit än större.
Den ekonomiska kostnaden för Sveriges och andra länders militärutgifter skulle troligen bli än större om USA valde en annan väg än att alliera sig med världens demokratier. Den risken är uppenbart större med en president Trump än med en president Harris. Med en så svag och labil president som Trump är risken att den ryske presidenten Vladimir Putin lockas att testa vad Nato går för. För Putin är de baltiska länderna och Gotland lågt hängande frukter. Detta kan motivera svenska regeringar till ytterligare militär upprustning.
Tydliga alternativkostnader
I bästa fall är de militära kostnaderna något som aldrig kommer till användning. Men det finns tydliga alternativkostnader för den militära upprustning som nu pågår.
Den indiske mottagaren av Nobels fredspris Shri Kailash Satyarthi höll 2018 ett tal på den internationella konferensen för barns rättigheter. Han jämförde världens militära kostnader med möjligheten att ge alla barn i hela världen tolv års utbildning. Ungefär 15 procent av alla världens barn har inte den möjligheten. Enligt Satyarthi räcker åtta dagar av världens militära utgifter för att ge dessa barn tolv års utbildning – vilket i Sverige motsvarar grundskola och gymnasium.
Två decennier extra tid
FN:s klimatforskare har räknat fram kostnaden för de åtgärder som kan stoppa ökade utsläpp av växthusgaser och ge två decennium extra tid för att lösa hotet av global uppvärmning. Summan motsvarar två månader av världens militära utgifter.
Utifrån Jesus fredsbudskap måste det finnas en annan väg än militär upprustning. Ett alternativ är demokratisering. Ännu har två demokratier aldrig krigat mot varandra (även om det ibland har varit nära). Det finns därför inget som gagnar fred så mycket som demokratiseringen av stora auktoritära stater som Ryssland och Kina. Och att USA:s demokrati inte faller. I USA finns något som ger demokratin hopp: Ett omfattande och levande civilsamhälle.
Vitalt civilsamhälle
Forskare betonar att ett vitalt civilsamhälle är starkt positivt för demokrati. Också erfarenheten från svensk demokratisering visar betydelsen av civilsamhället. I väckelserörelsens gryning bildades lokala gemenskaper av människor vars liv förändrats av Jesus offer på korset, en personlig relation med honom och vägledning i Bibeln. De ville att fler skulle möta Jesus. Där föddes svenskt civilsamhälle och demokratisering.
Vid sidan om att sprida evangelium så visar både erfarenhet och flera forskningsresultat att mission och stöd till evangeliserande kristna i auktoritära länder stärker civilsamhället och är en motor för demokratisering. Där har en framväxande kyrka en stor uppgift.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR