Julklappsjakten är i full gång. Trots att många av oss vill dra ned på inköpen väntas handeln slå nya rekord även i år. En alternativ gemenskap utan konsumtionshets lockar.
Årets julklapp 2014 har blivit utsedd: Aktivitetsarmbandet. Produkten kan bäras av en person och registrerar puls, sömn och rörelse, som sedan kan granskas och utvärderas med hjälp av dator eller mobiltelefon. Kanske den redan väntar på dig i en väl inslagen julklapp? Någon föreslog till och med att placera armbandet på förra årets julklapp, råsaftcentrifugen, som sedan körs i full hastighet för att snabbt få ett bra aktivitetsresultat.
68 miljarder räknar Svensk handel med att omsättningen kommer att bli för julhandeln 2014. Det är en ökning med 2,5 procent vilket innebär att varje svensk kommer att köpa klappar för 1400 kronor i snitt. En undersökning bland konsumenterna visar att många utifrån ett hållbarhetsperspektiv önskar köpa mindre antal julklappar än tidigare, men enligt Svensk handel har det hittills visat sig att konsumtionen ändå ökar i slutänden. Sport-, möbel- och elektronikhandeln förutspås bli julens vinnare.
För några år sedan hyrde jag och min familj en lägenhet utmed vita kusten i Spanien under ett par veckor. Här har man de senaste 20 åren byggt stora områden med semesterboenden för frusna skandinaver och välbärgade spanjorer. Hela området tycktes vara skapat för att konsumera. Restaurangerna, livsmedelsbutikerna och köpcentren låg på rad utmed de stora vägarna framför stora parkeringsplatser. Kollektivtrafiken lyste med sin frånvaro liksom mötesplatser som inte var kommersiella, så även religiösa byggnader.
Marx liknade religionen vid ett opium för folket, men den kommunistiska ideologin lyckades aldrig utplåna religionen. Kapitalismen kanske lyckas med detta istället genom att skapa närmast religionsfria sfärer, likt den i sydvästra Spanien. Självklart finns det undantag. En dag besökte jag Svenska kyrkan i Torrevieja som verkade vara ett viktigt andningshål för många ditresta. Jag kom i samtal med diakonen som berättade om en annan sida av den lyckliga drömmen att som pensionär leva i ett varmt och billigt Spanien. Alltför många förlorade genom flytten till Spanien sina naturliga sociala skyddsnät och den billiga alkoholen förstärkte ensamheten med många personliga tragedier som följd.
Det är naturligtvis eftersträvansvärt att producera billiga produkter, men hur ska vi hantera detta flöde av varor som fyller våra garderober eller förstör vår hälsa. Stor tillgång och lågt pris är en svår frestelse för de allra flesta av oss människor, och gör att ambitionerna om hållbarhet och rättvisemärkta produkter tyvärr glöms bort.
Det finns sannerligen olika former av missbruk när man problematiserar detta med shopping. I Danmark lär det finnas följande uttryck: Oberoende kallas den som i själva verket är beroende av sin plånbok.
Julhögtiden tydliggör på ett smärtsamt sätt många människors ensamhet. Har vårt samhälle andra mötesplatser än shoppinggallerian? Kyrkorna får inte underskatta sina möjligheter att erbjuda en alternativ gemenskap som värderar ett liv utan stora ekonomiska tillgångar. Förstår vi vikten av detta och vågar vi inbjuda?
LÄGG TILL NY KOMMENTAR