BETRAKTELSE Nyss tillkännagavs att nobelpriset i fysik i år tilldelas två forskare som varit med och lagt grunden för Artificiell Intilligens (AI).
En teknik som både är kontroversiell och problematisk, men också revolutionerande då den öppnat för enorma utvecklingsmöjligheter inom flera omården, inte minst forskning. Frågan är inte om vi kommer behöva förhålla oss till AI framöver utan hur. Och tänk då om vi som kyrka skulle våga se detta, inte bara som ett hot utan en möjlighet. Ett redskap för evangeliet?
Bad Chat GPT formulera
Så den här veckan, när temat är samhällsansvar, och när en av de ämnen som behandlas är just förhållandet mellan det världsliga och det andliga, bad jag AI verktyget Chat GTP formulera betraktelsen för att skapa en tankeställare.
Som kyrka är vi kallade att inte leva vid sidan av världen, utan mitt i den. Mitt i allt som pågår runtomkring. I den tid som är, med de utmaningar som finns, är vi kallade att vara Jesu lärjungar som visar på kärlek och hopp in i vår tid. Så varför inte göra det, och till vår hjälp använda alla tänkbara medel. Även AI.
Så här skriver Chat GTP:
I Matt 22:15–22 försöker de religiösa ledarna sätta Jesus på prov genom frågan om det är tillåtet att betala skatt till kejsaren. Det är en fälla, men Jesus ger svar som avslöjar djupare sanningar om vårt samhällsansvar. Han ber om ett mynt och frågar: ”Vems bild och namn är det här?” När de svarar att det är kejsarens, säger han: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.”
Här visar Jesus på vårt dubbla ansvar – ett jordiskt och ett andligt. Skatten till kejsaren representerar vårt civila ansvar som medborgare. I dagens samhälle handlar detta inte bara om att betala skatt, utan om att aktivt delta i att stödja de strukturer som bygger ett rättvist samhälle. Att ge kejsaren vad kejsarens är, innebär också att vi erkänner vikten av solidaritet och rättvisa. Vi är kallade att inte bara tänka på vårt eget bästa, utan att också värna om de som har det sämre ställt. Det handlar om att stå upp för rättvisa och verka för en värld där alla har möjlighet att blomstra.
När Jesus säger att vi ska ge Gud vad Guds är, påminner han oss om vårt andliga ansvar. Vårt engagemang i samhället måste genomsyras av vår tro och kärleken till Gud. Vi får aldrig glömma att vi är skapade till Guds avbild, och att allt vi gör bör präglas av medmänsklighet, kärlek och nåd.
I en tid där våra samhällen står inför stora utmaningar – ojämlikhet, orättvisor och klimatförändringar – behövs våra röster mer än någonsin. Låt oss som troende inte dra oss undan från att delta i samhällsdebatten, utan stå upp för det som är rätt. Genom att kombinera vårt civila ansvar med vår andliga kallelse kan vi tillsammans verka för ett samhälle där Guds rättvisa och kärlek får synas.
Låt oss be om visdom och mod att göra vår del, så att vi verkligen kan ge både kejsaren och Gud det som tillhör dem.
Ida-Maria Brengesjö
evangelist, pastor och församlingsutvecklare
Chat GPT
AI-verktyg
Fakta: SÖNDAGSTEXTEN
20 oktober
Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet
Tema: Samhällsansvar
Texter: Matteus evangelium 22:15-22
GT: Jer 29:4-7
Ep: Rom 13:7-10
Ps: 40:14-18
Fakta: BÖN
Jesus, drabba oss på nytt med din helige Ande så att vi ser vilka vi är i dig. Påminn oss om att vi var och en är skapade till din avbild. Som dina barn lever vi i vår värld med allt vad den rymmer. Hjälp oss navigera och se på vilket sätt vi kan vara dina händer och fötter mitt i vår tid. Bland alla de makter som finns runt oss, med all den nöd och de utmaningar som finns, hjälp oss att vara dina lärjungar. Hjälp oss höja rösten mot orättvisor och förtryck och visa på hoppet i dig.
Amen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR