Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Lärare och sjukvårdspersonal ska inte behöva rapportera personer utan uppehållstillstånd till polisen. Men fackförbundet Vision tycker inte att undantaget är tillräckligt.
Tidöpartierna strävar efter att personer som saknar uppehållstillstånd ska lämna Sverige. Mest fokus har hamnat på införandet av en anmälningsplikt, som kallats för angiverilag av motståndarna. Många lärare, sjuksköterskor och läkare har protesterat mot att de skulle tvingas ange papperslösa till polisen.
Flera verksamheter undantagna
När regeringens utredare Anita Linder presenterade sitt förslag var dock flera myndigheter och verksamheter undantagna från anmälningsplikten, till exempel lärare och sjukvårdspersonal.
– Det finns en risk att barn annars inte vill eller får utnyttja sin skolgång och då finns en risk att vi inte lever upp till våra åtaganden enligt barnkonventionen, sa Anita Linder, enligt Sveriges television.
I stället är det sex myndigheter som inkluderas i anmälningsplikten: Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
Borde ha skrotats helt och hållet
Men trots undantagen har inte protesterna tystnat. Fackförbundet Vision, som bland annat organiserar många församlingsanställda, tycker att idén borde ha skrotats helt och hållet.
– Tyvärr har vi hamnat i ett läge där man känner lättnad över att det ”bara” är sex myndigheter som nu i slutändan omfattas, men vi ska komma ihåg att det är ett sluttande plan att vi ens har hamnat här till att börja med, säger förbundsordförande Veronica Magnusson.
Hon menar att regeringen sysslar med signalpolitik som skapar oro i samhället, och undergräver förtroendet för myndigheter.
– Oavsett undantagen för kommun-och regionsektorn är det fortsatt oroande att en lag införs. När en lag väl finns på plats kan det bli lättare att lägga till fler områden där den ska gälla – det är desto svårare att plocka bort repressiv lagstiftning.
Fakta: Förslag i utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet”
- Ribban för i vilka situationer polisen ska få genomföra inre ulänningskontroller sänks.
- Polis ska få rätt att beslagta pass, andra identitetshandlingar och elektronisk utrustning såsom mobiltelefoner i max tre månader för att utreda personers identitet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR