Som barn lär vi oss ganska snabbt att vi inte får allt vi vill även om vi försöker på olika sätt.
I en del familjer lär sig barn att tjat hjälper. Tjatar jag tillräckligt länge så kanske jag får godiset även på en onsdag som extra bonus till det klassiska lördagsgodiset. Men tydlighet är snällt. Nej är ett nej och alla barn mår bra av att veta att nej inte är ”kanske, kanske, kanske” för att anspela på en välkänd Sven-Ingvars låt. På samma sätt ska inte barnet utsättas för trugningar i sin uppväxt. ”Kom igen, spela nu det där stycket på piano för släkten är ju här”. Det kan skapa låsningar och barnet lär sig att ett nej inte alltid godtas.
Inte alltid lätt att säga nej
I vuxenlivet kan jag själv känna att det inte alltid är lätt att säga nej. Alla har nog blivit trugade genom föräldrar, lärare eller andra auktoriteter som vill att vi ska ompröva vårt nej.
Jesus frestades själv i öknen av djävulen när han var som tröttast och hungrigast på dag 40 i fastan. Jesus sa nej till djävulen tre gånger. Efter det eldprovet började Jesus förkunna om Guds rike genom helanden och kraftgärningar.
I Mark 1:32–38 står det; ”På kvällen, efter solnedgången, kom man till honom med alla sjuka och besatta. Hela staden hade samlats utanför dörren. Och han botade många som led av olika sjukdomar och drev ut många demoner, och han förbjöd demonerna att tala, eftersom de visste vem han var. Tidigt nästa morgon, medan det ännu var mörkt, gav han sig av därifrån och gick bort till en enslig plats, och där bad han. Simon och de andra skyndade efter honom, och när de hade funnit honom sade de: Alla söker efter dig. Han svarade: ”Låt oss gå åt ett annat håll, till byarna här omkring, så att jag kan predika där också”.
Manifesterade Guds rike
Denna text har jag ofta undervisat utifrån. Den beskriver en stor del av Jesu liv och tjänst. Han manifesterade Guds rike med tecken, under och kraftgärningar. Här blir det väckelse i staden och lärjungarna, bokstavligen drar i Jesus; ”Kom! DU måste komma för alla söker dig”. Jag förstår lärjungarnas iver. De måste ha varit chockade över hans svar som var kort och tydligt att ”nej, vi går åt ett annat håll”.
Jag tror en av nycklarna till att Jesus kunde säga nej till lärjungarna och djävulen i öknen var att han drog sig undan. I Bibeln läser vi ofta om att Jesus drog sig undan folkmassorna för att umgås med sin Far. Samma sak är det för oss. När jag drar mig undan i bön eller i reflektion hittar jag tillbaka till mig själv. Där fattar jag klokare beslut, mer eftertänksamt och mer handfast.
Ställer de viktiga frågorna
För vår egen – och andras – skull behöver vi dra oss undan. Där ställer vi de viktiga frågorna; För vems skull och varför gör jag det här?” När vi har gjort urskiljningen, så kan det bli ett ja, men då vet vi på goda grunder varför vi gör det och vi får ofta förnyad energi och kraft.
Uttrycket att jag ska sova på saken och återkomma, använder jag ofta. Det skapar mogna och noga övervägda beslut. När jag får tid med mig själv, så märker jag ganska snabbt om det är något jag verkligen vill eller ska göra. Något som man ofta missar i detta är att genom att säga nej så kommer vi att prioritera andra saker som ofta är viktigare. När vi mår bra, så återspeglas det genom alla våra relationer.
Vad ska du säga nej till, för att kunna säga ja till det du längtar efter?
Johan Winbo
pastor i Västerås
Fakta: Nästa vecka
Charlotte Rørth
LÄGG TILL NY KOMMENTAR