Kärnvapenöverlevare får Nobels fredspris

Jørgen Watne Frydnes tillkännager vinnaren. En grupp av överlevare från atombombningen av Japan. Foto: TT

Atombombsöverlevare, och deras organisation för att stoppa kärnvapen i världen, Nihon Hidankyo, får Nobels fredspris 2024.

Nobels fredspris för år 2024 tillkännagavs på fredagen, och det är Nihon Hidanky, en antikärnvapenorganisation som grundades av överlevande från Hiroshima och Nagasaki.

Outtröttlig kamp

Den norska nobelkommitténs ordförande, Jørgen Watne Frydnes,  berättade i sitt tal att de får det som ett erkännande av deras outtröttliga kamp mot kärnvapen.

Deltagare från Nihon Hidankyo vid en konferens 2017. Foto: TT

"Dessa individer har under flera decennier delat sina personliga berättelser för att öka medvetenheten om de förödande effekterna av kärnvapen, och har aktivt deltagit i den globala fredsrörelsen" berättade han.

Ett viktigt budskap

De överlevande i Nihon Hidanky har dedikerat sina liv åt att sprida budskapet om faran med kärnvapen och arbetat för nedrustning. 

Sueichi Kido överlevde atombombningen av Japan. Han har varit med och byggt upp Nihon Hidyanko. Foto: TT

"Deras ögonvittnesskildringar om bombningarna 1945 har gett mänskligt ansikte åt statistiken och stärkt arbetet för en kärnvapenfri värld. Pristagarna har genom otaliga tal, intervjuer och dokumentärer delat sina erfarenheter för att informera och upplysa om den fasansfulla verkligheten av kärnvapenkrig. Deras insatser har varit en moralisk kompass för världssamfundet i kampen för global fred och säkerhet.", fortsatte Frydnes.

Atombomberna sedda från ovan 1945. Foto: Commons

Han varnade samtidigt för att världen nu rustar upp med kärnvapen igen, och till och med hotar med att överväga användade. Efter att sedan bomberna i de japanska städerna krävde cirka en kvarts miljon människoliv, har något sådant aldrig ägt rum.

Ny upprustning

Bombningen brukar räknas som slutet av andra världskriget och de allierades militära seger, men konsensus att aldrig använda bomben igen kan vara mer ihåligt än på mycket länge.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA