Strandpromenaden på Österlen går på djupet

Vandring är en stor del av retreat- och konferensdagarna på Österlen. Bild från fjolårets dagar.   Foto: Privat

”Gå djupare” är temat för tre oktoberdagar då ett 80-tal personer varvar sång, undervisning, strandpromenader och god mat på Österlen. Kalle Spetz, pastor i Skillinge, märker att dessa dagar möter ett behov då det kommer folk från hela södra delen av landet.

Dagarna på Österlen som pågår den 1–3 oktober är någonting mellan konferens och retreat. De är öppna för alla som vill, men eftersom det är mitt i veckan blir det i huvudsak dag­lediga som deltar.
– Man kommer för att man vill vara med om någonting som känns meningsfullt och som leder till fördjupning i ens liv, säger Kalle Spetz, pastor och föreståndare i arrangerande Skillinge Missionshus.

Kan ta emot 80

Man kan ta emot 80 personer och det är fulltecknat. Deltagarna får ordna sitt eget boende och så möts man i missionshuset för undervisning, samtal och gemenskap.
Själavårdare Liselotte J Andersson och musikern Bengt Johansson är med för tredje året, 
Och det är andra året som Britta Hermansson och Fredrik Lignell medverkar. Ny för året är sångaren Michael Jeff Johnson.
– De medverkande är med under hela dagarna, så man hinner prata med dem, följa upp undervisning och ställa frågor. Det blir en nära gemenskap, säger Kalle Spetz.

Innehållsrika dagar

Han tror att det upplägget är en av anledningarna till att dagarna blir så innehållsrika och känns värdefulla.
– Man tycker om att få vara tillsamman, att mötas på riktigt, att få vara i miljön av undervisning, samtal och god mat på restaurang intill havet. Och så promenaderna längs stranden. Vi hoppas på bra väder, tillägger han.
Liselotte J Anderssons tema är ”En fästpunkt och några vägmärken i en rör(l)ig tid, och det tänker Kalle Spetz är vad fokus kommer att vara i år.

Vill gå mot rötterna

– Vi lever i en tid av mycket förändring. Vårt samhälle kan på många sätt röra oss mot det snabba ytliga, konsumtion, karriär och så vidare. Här vill vi gå mot rötterna, samla oss och ställa frågan om  vem jag vill vara, vem är Gud i mitt liv.
Ett återkommande inslag är att fira nattvard och då sjunga mässan som Bengt Johansson skrivit, och som så passande heter Gå djupare.
– Jag märker att det finns en längtan hos människor och det känns fint att kunna möta den. Det är jätteroligt att kunna arrangera detta för tredje året och jag hoppas det blir återkommande, säger Kalle Spetz.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA