Utredning av tiggeriförbud möter blandade reaktioner

tiggare

Tiggeriet har minskat drastiskt, men regeringen vill utreda vad ett tiggeriförbud skulle innebära. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har tillsatt en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Sändaren har talat både med förbudsförespråkare och kritiker.

Tiggeriförbud finns redan i en handfull kommuner. För sex år sedan slog nämligen Högsta domstolen fast att det är möjligt för kommuner att införa ett sådant förbud i sin ordningsstadga.  En kommun som gick i bräschen för ett förbud är Vellinge utanför Malmö. Kommunstyrelsens moderate ordförande Carina Wutzler konstaterar att det i dag inte finns några tiggare i kommunen.

Förespråkar nationellt förbud

– Jag välkomnar en utredning av nationellt förbud då jag anser att det krävs ett samlat regelverk för hela Sverige. Det är inte upp till varje kommun att driva frågan genom sin ordningsstadga så som Vellinge fick göra, säger hon till Sändaren.

Hon menar att tiggeri inte är rätt sätt att hjälpa utsatta män­niskor, och att det i Sverige finns ett skyddsnät att falla tillbaka på. När det gäller tiggande EU-medborgare så tycker hon att det är hemländernas ansvar att förbättra deras livsvillkor.

Tiggeriförbud skulle motverka utnyttjande

– Att tillåta tiggeri är att blunda för att de lever i en situation som innebär stor risk för utnyttjande, kriminalitet och människohandel. Ett förbud skulle dra undan mattan för människohandel och organiserad brottslighet och innebära att vi står upp för att dessa människor måste få medborgerliga rättigheter i sina hemländer, säger hon.

Carina Wutzlers argumentation går i stora delar i linje med regeringens, som gett i uppdrag till juristen Krister Thelin att utreda för- och nackdelar med ett förbud. Oavsett Krister Thelins egna slutsatser ska han leverera ett förslag på hur ett förbud ska kunna utformas. 

Splittring bland politiska partier

Tiggeriförbud är en fråga som Sverigedemokraterna har drivit hårt, men Tidöpartierna är splittrade. Liberalerna har på sitt landsmöte beslutat att gå emot ett sådant förbud, och det finns liberala riksdagsledamöter som aviserat att de kommer att rösta emot det i riksdagen. Parti­sekreteraren Jakob Olofsgård, som också är pastor i Equmeniakyrkan, säger till Sändaren att partiet mer tror på förebyggande insatser än förbud. 

Liberalerna förespråkar förebyggande insatser

– Det är ingen quick fix att på det här sättet förbjuda människor att be om hjälp, det är naivt att tro att det kan förbjudas, det ska ­förebyggas bort, säger han.

Han pekar på att utredningen inte enbart handlar om tiggeri, utan också om hur människohandel och utnyttjande av utsatta människor ska kunna stävjas på ett bättre sätt än i dag.

Räddningsmissionen ser behov av annat stöd

I Betlehemskyrkan i Göteborg har Räddningsmissionen en verksamhet där EU-migranter, tillsammans med andra som inte får stöd av socialtjänsten, bland annat kan äta, duscha och få tillgång till andra typer av stöd. När regeringen lanserade sin utredning väckte det uppmärksamhet bland besökare, berättar Edina Alfredsson, som är socialarbetare på Räddningsmissionen.

– Jag har inte pratat med så många, men de jag pratat med undrar vad de ska göra om det blir ett förbud, säger hon.

Men även om ett förbud skulle minska det öppna tiggandet så menar hon att det blir ett slag i luften. Redan i dag finns det betydligt färre tiggare på gatorna i Göteborg än för tio år sedan, men Räddningsmissionen ser ingen minskning i antalet EU-migranter. De som inte tigger har ofta jobb.

Många exploateras på arbetsmarknaden

– Men de blir utnyttjade och exploaterade på arbetsmarknaden. De kan ha dåliga arbetsvillkor, långa dagar och inte få ut den lön som de har rätt till, säger Edina Alfredsson.

Hon och Emma Vento, som är chef för Räddningsmissionens sociala arbete, skulle i stället vilja se att myndigheterna blev bättre på att komma åt arbetsgivare som exploaterar utsatta människor. Det skulle göra en reell skillnad.

– Det är för lätt för de kriminella att komma undan.

Emil Mattsson, som är chef för Räddningsmissionen, kan förstå att människor tar illa vid sig av att se tiggare i stadsmiljön.

– Men jag tycker att den typen av känslor inte borde få styra. Vi vill så gärna att fattigdomen ska försvinna, men det kommer det inte göra med ett förbud. I stället måste vi jobba långsiktigt med gruppen.

Kan påverka samhällsklimatet

Han befarar att ett förbud kan påverka samhällsklimatet.

– Vi kan nog räkna med att många människor kommer att få det tuffare de kommande decennierna. Vilket samhälle får vi om de inte tillåts att be om hjälp?

Taggar:

Tiggeri

Jonatan Sverker

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Ge och ta emot
Jo, att be om hjälp borde inte vara förbjudet. Men det är ganska obehagligt att alltid vara den som blir stoppad på gatan, av människor som är desperat aggressiva. Att alltid vara den som någon ropar efter. Att inte känna sig trygg längre på vissa gator i staden och vid sin egen matvaruaffär. Att bli tillfrågad och känna sig påhoppad i stort sett så fort man gör ärenden på stan. Det kan inte vara bra för någon att dag ut och dag in försöka manipulera av människor pengar. Bättre i så fall att vi höjer skatten och bygger upp en ordentlig samhällelig hjälp för den som behöver hjälpen. En hjälp på många fronter, som ger människor möjlighet att komma vidare i sin situation. Till ett värdigt och tryggt liv.