Märta Stenevi kände sig som hemma i Tångahallen. Foto: Lina Bronson
Det kristna budskapet från barndomen kommer ständigt ikapp henne, berättade Miljöpartiets Märta Stenevi för Sändaren innan hon korsade sig vid välsignelsen och rev ner applåder för hennes konstaterande att civilsamhälle och trossamfund har en helt "central roll i samhällsbygget".
Miljöpartiets starkaste delar av landet hittas nog inte i Vårgårdatrakten - åtminstone inte sett till att kvällen med Märta Stenevi var den glesaste hittills. Å andra sidan var det dag tre i rad med partiledarutfrågningar utan paus och den värmebölja som präglade sista veckan hade säkert fått en och annan välja badplatsen istället för sittplatsen.
I topp bland pastorer och diakoner
Också på journalistträffen strax innan hade något färre redaktioner än tidigare tagit plats, och när Sändaren mötte Miljöpartiets ena språkrör var det med en känsla av att stressen från vissa av de tidigare dagarna släppt.
- Vi hinner slå oss ned ett tag, sa Märta själv glad över Sändarens valundersökning bland Equmeniakyrkans diakoner och pastorer - där Miljöpartiet tillsammans med S toppade med 19 procent var av rösterna.
Samband mellan grön ideologi och kristenhet
Hon tror att det delvis kan bero på att det finns en samhörighet mellan hennes parti och kyrkligheten.
- Vi är ett ganska sekulärt parti men jag har lärt mig de här 10 åren att vi är ett sekulärt parti där väldigt många har bakgrund i kyrkan. Mycket i det som är grunden i den gröna ideologin är ju också en grundläggande tanke i kristenheten. Man söker sig inte till oss på grund av religionsfrågor i första hand men därför att man har med sig värderingar som ligger djupt. Jag är en av dem, konstaterar hon.
Tron är ständigt närvarande
Född och uppvuxen med en pappa som organist och körledare i Svenska Kyrkan, och en väldigt församlingsaktiv mamma är det inte utan att hon måste erkänna att hon känner sig ganska hemma i Tångahallen.
- Det väcker många minnen, tankar och funderingar, konstaterar hon och fortsätter;
- Som vuxen har jag lagt mitt fokus på människorna och inte på trosfrågor. Men det kommer tillbaka hela tiden. Uppvuxen med kärleksbudskapet och de berättelserna jag hörde inser jag hur närvarande de är i politiken hela tiden.
Måste finnas gränser för stöd
Det var också något som Joakim Hagerius och Britta Hermansson sedan tog upp med henne på scen. Fast med bakgrund av den statistik som statsvetare Henrik Ekengren Oscarsson tagit fram, att religionen visserligen nämns mer - men i mer och mer ängsliga ordalag.
Ett konkret exempel som lyftes var de Equmeniaföreningar som blivit utan bidrag på grund av konfessionella inslag.
Ska inte en kyrka bara kunna få vara kyrka, undrade Hagerius.
- Jo, och det är synd att det är så ängsligt på vissa håll. Detta med equmeniaföreningarna är ju bara fel. Men samtidigt måste man vara tydlig med att det ska finnas gränser för vad man kan göra med statligt stöd, och där behövs tydlighet för att det ska bli så rättvist som möjligt, förklarade hon.
Gjorde korstecken vid välsignelsen
Ett exempel, menar MP att en väg skulle vara ett statsbidrag som delas ut via kommuner (som oftast är närmare civilsamhället) där man skrivit långsiktiga avtal med olika föreningar.
- Civilsamhället är en central del av infrastrukturen i kommunerna, en helt central pussevbit att bygga ett samhälle . Det måste den politiska styrningen börja se, sa hon.
När Joakim Hagerius lät uttala välsignelsen över Stenevi, precis som han gjort under alla utfrågningar, korsade hon sig. Kanske utan att ens tänka på det. Det verkar som att Märta Stenevi har det fortsatt svårt att undvika bli uppsprungen av de där trosfrågorna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR