En semesterplan: Att bli frälst

Semesterveckornas siffror skrevs in i almanackan redan i mars. Efter flera varv hos cheferna, var till slut alla nästan nöjda. Med de fyra veckorna av lagstadgad ledighet utlagda runt julimånaden. De veckor en årsarbetande kropp ser fram emot.

Det rycker i planeringsnerven. Ta-vara-på-tiden-illusionen vill tro att det planerade gör att jag får ett liv jag vill ha. Inte kan jag go-with-the-flow hela tiden, hur skulle det se ut om jag bara gjorde det jag ville? Hur mycket av tiden jag lever är egentligen helt fri? Från arbete, sömn och allt det andra vi måste i livet.
Den tiden som är kvar. Den tiden var och en förfogar över. Tiden som är fri. Orden fri och ledig, kommer ur frälsa och ”med leder”, böjlig. Vilka timmar av mitt liv är jag helt fri och böjlig?

En semesterplan:
Att tänka efter istället för att bestämma före. Våga sig den längsta resan. Inåt. Den som tar ett liv, men kan ske på en dag. Att ta sin semester inåt kan vara en gåva även för den som står bredvid mig. Var och har sin längtan. Om jag lyssnar på mig, så hör jag dig.
Ta av sig kragen, och skorna som stängt in, och stilla vifta med de fria tårna som man inte vill visa någon. Om man försummat sin längtan och servat de andras allt för länge, blir livet till slut alltför enkelspårigt. De godaste bullarna kan bära någons längtan efter knäckebröd.

En annan semesterplan:
Att göra tvärtom. Ta sig i kragen om man har släppt den, förslappats i ensamliv, i rädsle-
spår för andras rädslor. Gå, ut och utsätta sig för både mänskor och djur, eller natur eller vad det nu finns där ute dit man inte vågat på länge. Den ofrivilliga ensamhet som fastnat i mig, och inte längre tror mig finna vägen ur. Längtan jag gömtglömt; att våga älska någon. Någon som vågar älska mig tillbaka.

Vanliga semesterfrågor:
Vad vill jag med mitt liv? Vill jag vara på annan plats, leva ett annat slags liv? Semestern är en tid där jag kan passa på att ta tag i de lösa trådar mitt liv hänger i. Och dra lite. Inte så allt rasar eller repas upp av det liv som virkat in mig, utan kanske bara en tråd. ”Följ tonen som tonar för dig”, skriver Aspenström i sin dikt om haren. Följa tontrådens snirkliga vägar som den tagit genom livsväven, följa den ända till dess slut, dess början. Var finns fästet för det liv som blev mitt?

En semesterguide på sju ord:
Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande är pilgrimens sju nyckelord. En slags karta att navigera efter. Välja ett ord att begrunda i vecka 32. Låta sig väljas av ett ord. Dagens ord. Årets. Livets.
Låt oss rädda oss från bojorna på ett djupare
sätt än genom det vanliga charterresevalet, grillkvällsmåsten, vanor vi vill lämna. Från det tvångsmässiga umgänget med mänskor som vuxit ifrån varann, som båda vill flyga men åt skilda håll, och vågar inte lyfta just därför.  
Kanske är det bara genom att frälsa varann, som vi åter kan mötas och dela livets dubbla kärleksbud. Och leka ledigt sida vid sida.
I sommar ska jag bli frälst! Ska böja mig i vinden som susar, låta mig vattnas av regnet och låta sakerna vara som de är. Borsta tänderna ute i det fria och låta den del av mig som alltid kommer att vara böjlig och stilla, bo i mig även när semestern är slut. Leva frälst året om. Igen.
Gud, vad jag längtar till den fria tiden.
Gud, jag oroar mig för den fria tiden.
Rädda mig från min längtan och rädslorna för livet.
Med andra ord: Låt mig ha en skön semester! Amen

Anja Dahlström

0 Kommentarer

KOMMENTARER