Under de senaste nio månaderna har jag blivit uppsagd, varit utan jobb, vikarierat, börjat frilansa på heltid och jobbat alldeles för mycket. Det har, såklart, fått mig att fundera väldigt mycket på just arbete. Det här är vad jag har kommit fram till: arbete är viktigt, men har inget egenvärde.
Den som är ofrivilligt arbetslös vet att det tar hårt på psyket. Det hänger såklart ofta ihop med en ekonomisk stress, men också med att vi mår bra av att bidra till något större som är meningsfullt och gott, att anstränga oss och att utvecklas. Som kristen tror jag att det har att göra med att vi är avbilder av en ständigt skapande Gud.
Att arbeta är alltså en del av vårt uppdrag som medskapare till Gud. Det är en viktig insikt i hur vi borde utforma arbetslivet. Eller som den tidigare påven Johannes Paulus II har uttryckt det: ”Det är i sin egenskap av person som människan är arbetets subjekt. Som person arbetar hon, utför arbetsprocessens olika moment, och alla dessa skall, oavsett sitt objektiva innehåll, bidra till att hon förverkligar sig som människa och uppfyller den kallelse som utmärker henne på grund av själva hennes mänsklighet: att vara en person.”
Men så ser ju verkligheten inte alltid ut. I boken Söka och finna Gud i allt skriver jesuitprästen James Martin om hur man kan leva ett andligt liv i arbetslivet. När du har ett arbete som du tycker om är det enkelt – då blir jobbet i sig självt ett sätt att finna Gud. Men annars då? Det är då det är viktigt att minnas att (löne)arbetet inte har något egenvärde.
De senaste månaderna har jag jobbat alldeles för mycket. Jag märker när det händer genom att annat viktigt i livet liksom blir suddigt. Jag vilar för att orka jobba, äter sådant som är enkelt att fixa för att orka jobba mer eller som tröst i tröttheten, hinner inte hänga med i mina vänners och familjs liv och har inte öppna ögon för att se omgivningens små överraskningar.
När vi antingen jobbar för mycket (även om man som jag verkligen älskar mitt jobb) eller har ett arbete som känns meningslöst eller på annat sätt destruktivt, då inser man enkelt att arbetet enbart är ett medel för att kunna göra sådant som är gott i sig själv: att skapa, göra något konkret gott för andra människor och att finna Gud. Ett av James Martins främsta tips för att finna Gud i arbetet, oavsett hur ens arbetssituation ser ut, är att finna Gud i människorna omkring sig. Det kan vara i gemenskapen med kollegorna eller genom att fokusera på att bemöta människorna man möter i sitt arbete med kärlek.
Det fokuset hjälper oss också att inte fastna i tankar som att man alltid måste lyda sin arbetsgivare, att lönen eller statusen på ens arbete är det viktigaste eller att vårt värde ligger i vad vi producerar eller gör. Men också att minnas att livet inte enbart handlar om mig och mitt, speciellt för oss som tenderar att arbeta för mycket. ”Genom att rusa från uppgift till uppgift undviker vi att ta itu med vår tids verkliga utmaningar – fattigdom, död, global uppvärmning”, skriver James Martin.
Ett gott arbete är en gåva och välsignelse, men som alltid är detta det allra viktigaste i det vi gör: älska Gud och de människor du har omkring dig.
LINA MATTEBO
KOMMENTARER