Församlingen kanske är hela skillnaden

”Det bor knappt några ungdomar kvar efter de tagit studenten och tyvärr flyttar få tillbaka när de läst klart”, sa hon när jag frågade vilka utmaningar församlingen hade. En gång i tiden hade samhället varit industriellt blomstrande, församlingen full av ungdomar och många av dem som nu ledde församlingen hade själva tillhört en stor ungdomsgrupp som valt att satsa och ge sina liv. Men nu fanns ingen i åldern 18-35 aktivt med, knappt några under 55 år.

En del kunde härröras till nedläggningar, långa avstånd till vidareutbildning, få attraktiva arbetstillfällen för dem som inte hade utbildning och ett haltande kulturliv.

Å ena sidan kunde det kännas hopplöst att bedriva barnverksamhet eftersom man visste att de snart skulle flytta och orken tröt. Å andra sidan hade man bestämt sig för att inte ge upp hoppet. Församlingens uppgift var ju inte bara att så frön av tro, utan framför allt att träna människor för evigheten med Jesus.

Urbaniseringstakten i Sverige är snabbast i hela EU och statistik från SCB och Boverket visar att storstäderna växer, antalet tätorter minskar och att utflyttningen från landsbygden ökar. Unga människor tenderar att söka sig mot städerna och bara Stockholm beräknas ha en population på cirka tre miljoner runt år 2040. Självklart påverkar denna förändring också kyrkan.

I sommar har jag och min familj bilat genom Sverige för att besöka våra familjer och vänner. Vi har försökt ta nya vägar bortom de stora motorvägarna för att också få upptäcka nya ställen.

Till min stora fascination har ju nästan varje samhälle, oavsett storlek, haft en frikyrkobyggnad, ofta anknuten till Equmeniakyrkan. En del samhällen har känts välvårdade, välmående och inbjudande medan andra upplevts som att glansdagarna, kanske till och med bäst före-tiden, för länge sedan passerat.

På många ställen har vi stannat, sträckt på benen och googlat lite om ortens historia, storlek och frikyrkohistoria. Vi har letat fram församlingens hemsida och ofta bett en tyst bön för orten och församlingen.

Min tro är att församlingen är världens hopp – oavsett hur samhället utvecklas. Inte på grund av sin föreningsform, utan för att tron på Jesus gör hela skillnaden. Tanken har slagit mig både en och två gånger under resan, vad skulle hända om församlingen inte fanns på denna ort? Vad skulle hända om det inte fanns människor som bad, samlades i Guds namn och tränade människor för evigheten med Jesus? Jo, samhället skulle bli ännu fattigare och vägen till Gud troligen ännu längre. Så sträck på er alla ni som finns i församlingar som kämpar! Sträck på er alla ni som funderar på om det är värt mödan. Sträck på er ni som ser många flytta! Det ni är och gör, gör skillnad!

Och till dig som finns i ett välfungerade sammanhang och känner att du vill göra skillnad och kanske inte längre vara så anonym, ett tips är att flytta till en utflyttningsort och engagera dig i församlingen. Utöver möjligheten att vara med och forma en annan människas liv kommer det garanterat att förändra ditt liv och kanske till och med ett helt samhälle.

DANIEL STRÖMNER

 

 

0 Kommentarer

KOMMENTARER