Åke Nordqvist, pastor åker runt med sång och berättar programmet ”Så minns vi Artur Erikson”. Fotograferad i Immanuelskyrkan i samband med Immanuelskyrkans seniors årsmöte. Foto: Marcus Gustafsson
Uppemot 50 gånger har han nu sjungit och talat om sångarpastorn Artur Erikson.
– Vi har fått ett otroligt genomslag, säger pastor Åke Nordqvist som framträder tillsammans med Hans Carlén, musiker från Jönköping.
Tillsammans åker de bägge, som blir 79 i år, land och rike runt med programmet Så minns vi Artur Erikson. Nyligen tog de tåget till Stockholm, snart gästar de Sävsjö, Linköping, Alvesta, Jönköping och Alingsås.
– Vi sjunger, spelar och ber. Våra sånger bygger på kyrkoåret med början vid jul, Artur har ju skrivit både text och musik till ett par julsånger. Sen har vi med ett par av hans landskapssånger, några skillingtryck och mycket annat, berättar Åke Nordqvist.
– Det var ett väldigt trevligt program, och mycket uppskattat, recenserar Kristina Gustafsson, ansvarig för Immanuel Senior i Stockholm, där de bägge herrarna uppträdde nyligen.
Rekord för dagträff
Just den här gången var även RPG Rörstrand från Filadelfiakyrkan inbjudna, vilket fick antalet åhörare att stiga till mellan 130 och 150, vilket nog kan betraktas som rekord för en dagträff.
– Hans Carlén spelar och Åke står för helheten, sjunger och berättade lite smådråpligt om Artur Erikson, om hans liv och om hur han helst ville predika och evangelisera, fast det mest blev sång. Det sjöngs en hel del mindre kända sånger som jag minns från min barndom, berättar Kristina Gustafsson.
Men sångarduons framgångar beror mer på innehållet än på framförandet, understryker Åke Nordqvist.
Slog igenom i Hylands hörna
– Det beror på det otroliga genomslag Artur Erikson fick, och fortfarande har i den äldre generationen, ända sedan han slog igenom i Hylands hörna 1962. Sen blev han ju hela Sveriges sångarpastor med folkparksturnéer och medverkan i radio och tv. Pastorn hamnade till och med på Svensktoppen och låg där i tolv veckor. Hans inspelningar ledde till både guld- och diamantskivor.
– Han var ett unikum och ett fenomen som gick hem i många olika samhällsklasser. Han hade något som slog an hos folk även utanför kyrkans tält. Både sången och folkligheten. För många har svårt för den kyrkliga kulturen, men inga problem med religion.
Åke Nordqvist berättar att många kommer fram för att berätta om egna möten och upplevelser av Erikson, efter deras framträdanden.
Intressanta berättelser
– Det är nästan så det blir kö, och vi har fått mängder av intressanta berättelser. Det återspeglar den otroliga gemenskap han tycks ha haft med människor också utanför kyrkan. Han kom ju själv från arbetarbakgrund och hade stått på verkstadsgolvet innan han blev evangelist i Svenska Missionsförbundet.
– Som arbetslivspastor vet jag att man blir präglad av människor som inte är kyrkvana, så jag känner igen mig lite. Det blir en annan slags bekräftande gemenskap.
I ungefär ett och ett halvt har han och Hans Carlén hållit på.
– Det var jag som tog initiativet. Mer som en kul grej, jag hade inte kunnat drömma om vilken omfattning det skulle bli. Vi åker runt och spelar för alla som vill lyssna, men mest i RPG-grupper, de kan sångerna, Som Prövningar vi möta få.
Men tjatigt blir det aldrig, försäkrar han.
– Nej, vi känner att varje möte är som det första, att vi vill erövra publiken.
– Men nu funderar vi på att sätta ihop ett nytt program med lite modernare musik. Börge Ring och Ingemar Olsson till exempel.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR