Stig Roland Rask har uppmärksammats som textförfattare och tonsättare av psalmer. Nu har han även skapat ett visoratorium som kommer att framföras av kören Andante i Stenhammarkyrkan i Lidköping.
Stig Roland Rask har lett körer i kyrkliga sammanhang i 50 år, men aldrig haft musik som sitt huvudsakliga yrke.
– Jag började leda ungdomskören i Stenhammarkyrkan när jag var tonåring. Sedan dess har det fortsatt med andra körer. Det finns så mycket positivt med att sjunga tillsammans. Jag ser det nästan som ett ideologiskt fredsprojekt, en motståndshandling mot individualism, säger han.
Arbetat som lärare och konsult
Stig Roland Rask är utbildad musiklärare men har under lång tid arbetat som lärare och konsult. Under alla år har ändå körlivet varit en viktig del av livet, framför allt församlingskören Andante som nu är aktuell med fyra konserter i Stenhammarkyrkan.
Texten till verket Den skingrade mosaikens bild, som nu har premiär, är baserad på en medeltida legend som den återberättas av författaren Gunnar Edman i boken med samma namn. Den skildrar hur konstnären Guidos halvfärdiga Kristusmosaik grävs ner när kriget står för dörren. Efter krigsslutet färdigställs mosaiken, men en bit fattas ända tills en kvinna kommer till klostret med den felande mosaikbiten som hon sa sig fått av en okänd man.
– Det är en fantastisk berättelse. Verket kommer att framföras av kören Andante tillsammans med tre solister och en orkester på fem personer och dessutom en uppsjö av mindre vanliga stränginstrument.
Visoratorium
Stig Roland Rask har introducerat begreppet visoratorium för att bäst beskriva vilken genre som det nyskrivna verket kan rymmas i. Det är ett ovanligt begrepp men kan jämföras med till exempel rockopera. Den första delen beskriver genre och den andra berättar om formen, förklarar han.
Musiken drar mer åt pop, visor och folkmusik än åt opera och Stig Roland Rask har inspirerats av Mikael Wiehe, Ola Magnell, Py Bäckman och Eva Dahlgren.
Tanken på att göra ett verk utifrån Gunnar Edmans bok har funnits där länge, men fick ordentlig fart när pandemin gjorde att andra projekt blev vilande.
– Det var två existentiella tolkningar som drev mig när jag skrev texten. Dels den sakrala om att vi alla är bärare av Gudsskärvor som längtar hem, men också en rent sekulär tolkning av samma tema, det vill säga att vi alla bär på en oersättlig del till kollektivets helhet.
Mer intresserad av texter
Stig Roland Rask säger att han egentligen är mer intresserad av texter än av toner, trots att han älskar att sjunga i kör och leda körer. Det har bland annat resulterat i att han tre år i rad – 2019, 2020 och 2021 – fick motta Anders Frostenssons stipendium för sina texter. 2017 tilldelades han dessutom Equmeniakyrkans sångarförbunds stipendium för ett mångårigt körledarskap.
Fakta: Visoratoriet
- Stig Roland Rask förenar rollen som upphovsman, ledare för kören och projektansvarig.
- Visoratoriet hade premiär den 12 november i Stenhammarkyrkan och framfördes också på söndag.
- Verket framförs även nu till helgen den 19 20 november.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR