Ida-Maria Brengesjö.
Ida-Maria Brengesjö har i sin bok När taket måste brytas upp tagit fasta på berättelsen i Markusevangeliet om en man vars vänner gör hål i taket och hissar ner sin lame vän för att vännen ska få möta Jesus och bli helad.
Fakta: BOK
När taket måste brytas upp
Ida-Maria Brengesjö
Libris
Hon menar att det var många som stod i vägen och som hindrade den lame att kunna nå fram. Vännernas kreativitet och mod var en förutsättning. På samma sätt nämner författaren i boken att det kring evangelisation finns studier som visar på att det behövs mellan fem och tio personer för att en människa ska komma till tro och vidare att det behövs mellan fem och sju personer för att en människa ska bli kvar i tron och gemenskapen i en församling.
Liten lokal församling
Ida-Maria Brengesjö berättar personligt hur uppväxten i en liten lokal församling med barn och ungdomsarbete påverkade hennes tillväxt i tro, hur omsorgen från de äldre kom att prägla henne och synen på församling, men också betydelsen av att bli betrodd och få ökat ansvar. Symbolen är stark då hon beskriver tillfället då hon efter att ha blivit välkomnad som medlem fick en egen nyckel till kyrkan.
Boken balanserar å ena sidan från tacksamhet, över allt som görs, engagemang och över vetskapen att landets equmeniaförsamlingar gör ett stort samhällsarbete i form av diakoni, socialt arbete, engagemang för barn och ungdomar. I samma vågskål finns också exempel där samhällsutmaningar kring psykisk hälsa, kriminalitet lindrats genom församlingars och enskilda troendes engagemang. Här andas tacksamhet och stolthet över den skatt som finns i den kristna gemenskapen, som samhället också tydligt efterfrågar.
Ålderdomliga strukturer
I den andra vågskålen finns skavet över trånga miljöer, och ålderdomliga strukturer, svårigheten att lämna över ansvaret till en ny generation, utmaningarna i att ta ungas åsikter på allvar och inomkyrkliga sociala koder. Mitt i detta tycks riksevangelisten och församlingsutvecklaren Ida-Maria Brengesjö befinna sig. Hon delar i boken intrycken från några av sina församlingsbesök, där församlingar befinner sig i stora kyrkobyggnader. Minskade medlemstal och öppna frågor kring hur de ska leva vidare. Lokaler som när de byggdes fyllde sin funktion medan de i dag upplevs som en utmaning i form av kostnader.
Mindre grupper behövs
På bokens omslag finns texten ”Drömmen om en enklare kyrka och nya vägar till Jesus”. Det tycks som att det återkommande argumentet i boken är att mindre grupper behövs av enskilda troende som går samman, idogt, i förtroende och långsiktigt leder människor till Jesus och som vågar leva i sårbarhet och förtroende inför varandra. Om det sker i en scoutgrupp, i sjukhusmiljö eller i en bönegrupp i en kyrka tycks vara mindre viktigt. Andlig längtan finns, behoven är stora, frågan kvarstår var de mindre grupperna finns som i förtroende och enkelhet är villiga att leva nära och likt vännerna till den lame mannen är villiga att göra sig besväret att både bära, såga genom tak och hissa ner en person för att han eller hon ska få möta Jesus. Boken skaver, gläder och leder mig till djupare längtan. Boken passar för enskild läsning och för grupper i församlingarna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR