Trångt på bokmässan i Svenska mässan i Götegborg under lördagen. Efter två år med digitala upplagor gladdes utstälare och besökare åt att det var som vanligt igen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det var den första riktiga bokmässan sedan 2019.
De kristna bokförlagen fanns på plats, och gladdes åt de möten man saknat.
Bokmässan har haft två svåra år, då pandemin förhindrat den folkfest som mässan brukar vara. Men i år var mycket som förr.
Artos förlag hade sin monter alldeles intill Svenska kyrkans populära Se människan-scen. Det är en bra plats för ett kristet förlag, men förlagschefen Magnus Åkerlund räknade inte med någon stor vinst.
– Vi är glada om vi går plus-minus-noll. Vi ser det som en långsiktig investering att vara här, säger han.
De kommer att utvärdera efteråt om det är värt att fortsätta att finnas på bokmässan. Artos såg inte heller bokmässan som en nystart, då pandemin inte innebar någon stor svacka.
Glädjen stor över att återvända
– Vi har arbetat som vanligt, men det som föll bort var att författarna inte kunde vara ute och prata om sina böcker, sa han.
Argument förlag fanns intill. Här var glädjen stor över att återvända till bokmässan.
– Det är fantastiskt att få möta kunder och författare igen, sa redaktören Therése Alhult.
De märkte att efterfrågan förändrades under pandemin. Fler önskade böcker om uppmuntran, och eftersom grupper inte längre träffades i kyrkorna så föll böcker som mer används i samtalsgrupper bort.
– Det drar i gång grupper igen, och det märks på efterfrågan, sa vd Christer Brosché.
Christer Brosché och Therése Alhult på Argument förlag märker att efterfrågan drar igång igen efter pandemin. Foto: Jonatan Sverker
Marcus Pollack, som är förlagschef på Marcus förlag, tycker att bokmässan är kulturens Almedalen. Han menade att de frågor som lyfts här kommer att bli det som pratas om i Sverige det kommande året. Han såg att fler författare använder sig av kristen tematik i sina verk, och att gränsen mellan sekulär och andlig kultur suddas ut.
– Det är min spaning att samtal kring existentiella frågor och tro tar fart i höst, sa han.
Han såg en efterfrågan på är starka, personliga berättelser och reflekterande böcker som är förpackade i kortare avsnitt.
En av årets höjdpunkter
Libris Peter Eriksson tyckte också att bokmässan är en av årets höjdpunkter.
– Man ser att boken inte är död, det finns ett intresse, sa han.
För Libris var pandemin omskakande till en början, men förlaget kunde kompensera genom att sälja böcker över internet. Han tror definitivt att boken har en framtid.
– Utmaningen är få folk att läsa böcker, inte minst i den unga generationen. De som nu läser och köper böcker är ofta medelålders och uppåt, sa han.
Kristina Wänblom, som är affärsområdeschef på Verbum, gladdes åt att vara bokmässan. Hon såg att många besökare, och bland dem många församlingsanställda, träffades i Verbums monter.
– Det känns fantastiskt att kunna träffa människor så här igen. Vår monter är en mötesplats, sa hon.
Digital omställning
Pandemin har varit en speciell tid för Verbum, då företaget mer hjälpte församlingarna med den digitala omställningen för att möta Svenska kyrkans medlemmar över internet.
– Nu är allt tillbaka. Det är stor efterfrågan på gudstjänstförberedande material, det är också dop och konfirmandgrupperna är igång igen, men också samtalsgrupperna.
Hon tror på en framtid där Svenska kyrkans församlingar ska försöka nå till dem som inte kommer regelbundet till kyrkan till exempel anhöriga till konfirmander och dopbarn.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR