Uppbrott och rörelse är påtagliga teman på Magnus Helmners nya album ”Pilgrim”. Han vill visa att djup reflektion och bön inte måste innebära en flykt till avlägsna platser, utan även är möjligt på nära håll.
Han sitter på bussen från Fisksätra in till centrala Stockholm när vi hörs på telefon en decembereftermiddag. Magnus Helmner är på väg hem från jobbet som diakoniassistent i Svenska kyrkan. Det är där han tillbringar sina dagar och träffar människor med en mängd olika bakgrunder. I Fisksätra finns till exempel ett 80-tal språk representerade bland cirka 9 000 invånare, berättar han. Och tätorten är med på polisens lista över Sveriges 59 så kallade utsatta områden.
– Jag försöker använda min erfarenhet från att jag i 17 år arbetade med hemlösa. Jag är ganska van vid att möta många olika historier och att det är en lång väg att gå innan man har hittat rätt myndighet, eller vad som nu kan vara till hjälp, säger Magnus Helmner.
Startade satningen Jul i gemenskap
Han syftar på sitt engagemang i organisationen Ny gemenskap där han bland annat var med och startade satsningen Jul i gemenskap; ett stort gemensamt julfirande i Stockholm som är öppet för alla.
Parallellt med det dagliga arbetet löper musiken genom låtskrivaren, sångaren och musikern Magnus Helmners liv. ”Pilgrim” är hans sjätte ”officiella” album, vilket återfinns såväl på streamingtjänster som fysiskt. Vill man finns det även en sjunde skiva (”Care of Ny gemenskap”) som bara existerar utanför de digitala kanalerna.
Det gör jättemycket att få röra på sig och vara ute i naturen, dela tankar och erfarenheter om livet.
Nyaste konvolutet innehåller bilder av olika stadsmiljöer. Med honom själv som urban vandrare.
– Jag vill jättegärna att musiken får vara något som man har i lurarna. För att få någon liten tanke för dagen, att gå med och känna i benen, om man lyssnar på morgonen när man går till jobbet.
Doftar även blues och gospel
Tillsammans med producenten Jacob Örnberg, som spelar trummor och klaviatur, gitarristen Robert Öberg samt sångarna My Helmner och Mattias Ristholm har han nu mejslat fram en anrättning som musikaliskt rör sig mellan singer-songwriter, visa och pop. Stundtals doftar den även blues och gospel.
”Bryter upp för att inte brytas ner.” Orden i inledande spåret fastnar hos mig. ”Bryter upp” är den sång som spelades in först i skivprojektet, vilket kretsar kring pilgrimens sju nyckelord formulerade av prästen Hans-Erik Lindström; frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.
– Hur ska jag komma undan allt skrän så att jag hör den goda rösten?, frågar sig Magnus Helmner.
Hans eget pilgrimsvandrande tog sin början i Vadstena 2015 och sedan har det perspektivet på tillvaron, och längtan att sänka tempot, vuxit sig starkare i hans egen reflektion och bön. Så småningom även som skivtema.
Började leda egna vandringar
Under pandemin började han leda egna vandringar i Fisksätra.
– Det var ett sätt att möta människor på säkert avstånd i friska luften. Det gör jättemycket att få röra på sig och vara ute i naturen, dela tankar och erfarenheter om livet.
Måste man bege sig bort för att pilgrimsvandra eller kan man även göra det i stan, mitt i allt?
– Det där har jag tänkt mycket på. När jag säger att jag har pilgrimsvandrat, då tänker sig folk att jag har varit i fjällen. Men det är många människor som varken har råd eller tid att bege sig iväg på såna turer. Jag har gjort det mycket när jag gått mellan bussen och skolhämtningen, tagit en extra promenad istället för en buss just för att göra en meditations- eller pilgrimsvandring.
Jobbat med sig själv
Raden ”Bryter upp för att inte brytas ner.” kommer tillbaka till mig. Magnus Helmner berättar att han jobbat med sig själv under lång tid.
– Jag har funkat gentemot andra, men ibland när jag varit ensam har jag varit dyster. Jag har kämpat med depression och med att sitta för ofta på puben, inte orkat motivera mig till ett uppbrott därifrån.
Haft riskbruk av alkohol
Han beskriver det som att han har haft ett riskbruk av alkohol.
– Jag har själv behövt göra uppbrott, byta vanor och livsstil, till exempel avstå pub-besöket för att istället ringa en vän och föreslå en promenad. Det händer något med oss när vi gör yttre förändringar, jag tror det är nyttiga utmaningar.
Vem är Gud för dig?
– Gud är hemma. Pilgrim kommer egentligen av det latinska ordet ”peregrinus” som betyder främling eller främmande vandrare, utifrån bilden att vi alla är på väg hem. Dit det inte finns någon nöd, olikheter eller orättvisor. Dit där var och en av oss får vara de fantastiska personer vi är. Men under pilgrimsfärden här på jorden är Gud för mig den som är större och närvarande hela tiden. Det handlar bara om att jag ska försöka vara det också, säger Magnus Helmner.
Fakta: Magnus Helmner
- Ålder: 51 år
- Familj: Två barn, 13 och 10 år gamla.
- Bor: I Vasastan i Stockholm.
- Arbete: Diakoniassistent i Nacka församling, jobbar i Fisksätra.
- Musikaliska influenser: Bob Dylan och Lina Sandell.
- Skivrelease: Den 4 januari på S:ta Clara i Gamla stan i Stockholm. ”Det är nästan en medeltida restaurang. Jag ser fram emot det, det är mycket roligt på gång.” Som exempelvis även vårens spelningar tillsammans med medmusikern Robert Öberg då gitarrer och mandolin kommer att blandas med samtal om sångerna.
- Förhoppning inför 2024: ”Jag säger faktiskt fred på jorden, man får inte sluta hoppas. Det är så sorgligt att vi inte ens vågar uttrycka tro och hopp längre. Vi måste våga uttrycka det vi längtar mest efter.”
LÄGG TILL NY KOMMENTAR